Column: een wasmand vol slaapjes

"Toen ik hoogzwanger, onder de verfspetters en ietwat gestrest bij de verloskundige aangaf dat we nog verre van klaar waren voor de komst van de kleine, stelde ze me gerust. De wieg die nog in de grondverf stond; het zou wel loslopen." Als kersverse moeder deelt Kinderhulper Sietske over het belang van een goede en warme start voor ieder kind.

Lees verder

Column: Een stress-sensitieve aanpak bij armoede

“Gemiddeld trekken mensen pas na 5 jaar financiële problemen aan de bel. En in die 5 jaar komt er veel op hen af; verschillende instanties en schuldeisers, oplopende achterstanden, dingen die ze moeten doen en veel moeilijke stukken om te lezen. Maar ook vragen, verdriet, onzekerheden en stress, heel veel stress.”

Lees verder

Column: Arm in de luier

"In mijn functie als beleidsmedewerker bij Kinderhulp lees ik regelmatig brieven over gezinnetjes voor wie deze eerste periode nog een stuk pittiger is. Bijvoorbeeld voor jonge moeders die zelf nog naar school gaan en met hun kindje in een moeder- en kindhuis wonen."

Lees verder

Column: Lezen en laten lezen

"In ons land zijn er 2,5 miljoen mensen die niet goed kunnen lezen of schrijven. Voor een leesverslaafde zoals ik is dat bijna niet te bevatten! Hoe ziet je leven eruit als je dat briefje naar school van je kinderen niet kunt schrijven, een etiket in de supermarkt niet kunt lezen en (nog belangrijker) de bijsluiter van een geneesmiddel niet kunt begrijpen.

Lees verder

Column: hoe laat je je kind financieel los?

Wie keek er niet naar uit: die bijna magische leeftijd van achttien jaar bereiken?! Want ineens, van de ene op de andere dag, ben je officieel volwassen en mag je autorijden, stemmen en meer. Absoluut een goed feestje waard! Maar voor ouders en verzorgers ook zeker een punt van aandacht. Want vanaf dat moment zijn jongeren ook financieel zelfstandig. 

Lees verder

Column: Armoede als verboden woord

"Indy gaat vandaag niet naar school, ze is ziek gemeld. Niet omdat ze griep heeft, maar omdat haar hele klas op schoolreisje gaat. Bij haar thuis is daar helaas geen geld voor. Maar er wordt met geen woord over gerept. In de familie niet, in de omgeving niet en op het schoolplein natuurlijk al helemaal niet. Er heerst een taboe op armoede."

Lees verder

Column: Het Sint Dilemma

Sinterklaas is voor veel kinderen de spannendste en leukste tijd van het jaar. Zomaar al die cadeautjes, in je schoen, in de zak, op school. Soms wel elke dag! Maar wat als je geen geld hebt om daar onbezorgd aan mee te kunnen doen?

Lees verder