#stopmenstruatiearmoede

Menstruatiearmoede is de verdrietige en ongemakkelijke realiteit voor 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland. Dit betekent dat ze niet voldoende middelen hebben voor een veilige en comfortabele menstruatie. Daarom zet Kinderhulp zich ook dit jaar in om menstruatiearmoede in Nederland tegen te gaan.

Stel je voor: geen geschikte menstruatieproducten kunnen betalen voor jezelf of je tienerdochters. Of maandelijks moeten bezuinigen op groente om tampons of maandverband te kunnen kopen. Menstruatiearmoede is niet alleen onveilig, maar vooral heel ongemakkelijk en verdrietig. Wat dat met je doet, vertelt Ciska (34 jaar), terwijl ze terugblikt op haar tienerjaren:

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnog om deze video te kunnen bekijken.

Samen met Always tegen menstruatiearmoede

Sinds eind 2020 voeren we samen met Always de campagne: #stopmenstruatiearmoede. We willen dat menstruatiearmoede als probleem wordt erkend, gesignaleerd en bespreekbaar gemaakt. Alleen dan kunnen we het oplossen. Daarnaast doneert Always jaarlijks tienduizenden pakjes maandverband, waarmee wij tieners met geldzorgen voorzien van halfjaarpakketten. 

Een dubbel taboe

“Een paar jaar geleden hadden mijn moeder en ik het niet zo breed. In de supermarkt moesten we keuzes maken. Een pak drinken of een pak maandverband. Ik vind dat dit bespreekbaar moet worden, omdat ongesteld zijn een taboe is en armoede ook.”
– Mandy, 18 jaar

Menstruatieproducten nodig?

Er is hulp! Wanneer er nergens anders (financiële) hulp beschikbaar is, is Kinderhulp er. Dus ook wanneer tampons of maandverband niet altijd passen in een week- of maandbudget. Of wanneer tieners een menstruatiecup willen aanschaffen, maar dat eigenlijk niet kunnen betalen.

Ben jij een hulpverlener die meiden en moeders van tienermeiden begeleidt? Weet dat je de drempel om hierover te praten verlaagt door ernaar te vragen. En kun je vanuit jouw organisatie of lokale initiatieven geen hulp bieden? Dien dan als hulpverlener een aanvraag bij ons in voor een halfjaarpakket of financiële hulp. Kijk voor meer informatie op aanvragen.kinderhulp.nl.

Voor het eerst ongesteld

Te weinig geld voor menstruatieproducten gaat vaak gepaard met te weinig kennis of uitleg over ongesteld worden. Daarom is Kinderhulp dit jaar gestart met een pilot, waarbij maatschappelijke organisaties 1.500 ‘Voor ’t eerst ongesteld’-pakketjes hebben weggegeven. Deze pakketjes zijn gevuld met allerlei nodige en handige middelen voor een eerste ongesteldheid én een handig boekje vol uitleg. Het pakket is gevuld met onder andere maandverband voor dag en nacht, tampons, een kruik, inlegkruisjes, een toilettasje, een reep chocola en een HEMA cadeaukaart van € 15. Bij een geslaagde pilot krijgen deze pakketjes volgend jaar een vervolg.

Maak menstruatiearmoede bespreekbaar en zichtbaar

Hoewel Mandy en Ciska – heel moedig – delen wat menstruatiearmoede met je doet, wordt hier verder weinig over gesproken. Zo blijkt ook uit het onderzoek dat Kinderhulp eind 2019 uitvoerde onder bijna 700 hulpverleners. Het probleem blijft daardoor onzichtbaar, terwijl het voor sommige jongeren wel degelijk aan de orde van de dag is. Dit moet en kan anders, vindt Kinderhulp.

Bekijk meer verhalen

Folder voor hulpverleners en docenten

Kinderhulp heeft de hulp ingeroepen van vele experts, hulpverleners en ervaringsdeskundigen op dit gebied. Vrouwen die op een positieve manier bezig zijn met het creëren van een klimaat waarin menstruatiearmoede minder taboe is. Het resultaat? Een digitale folder gevuld met praktische tips & tricks over het signaleren, bespreekbaar maken en oplossen van menstruatiearmoede. Speciaal voor (jeugd)hulpverleners en docenten.

Download gratis de folder

Voorkant van de digitale folder rondom menstruatie-armoede

Help mee in de aanpak van menstruatiearmoede

Kinderhulp is er voor alle tieners die met menstruatiearmoede kampen, maar ook voor alle andere kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die in armoede opgroeien. We helpen ze, onvoorwaardelijk. Wil jij Kinderhulp steunen? Elke bijdrage, klein of groot, is meer dan welkom! Maar helpen kan ook op andere manieren: collecteren bijvoorbeeld, langs de deur of digitaal.

Ja, ik help graag mee!

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Blijf ons volgen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Samen helpen we zoveel mogelijk kinderen die in ons land opgroeien in armoede. Zodat zij er gewoon bij kunnen horen en dezelfde kansen krijgen voor de toekomst.

Leestip

Niet naar school door menstruatiearmoede

Er heerst nog steeds veel schaamte en een groot taboe rondom menstruatie. Mensen in armoede hebben vaak geen geld voor menstruatieproducten. Ze moeten kiezen tussen eten of tampons en maandverband. Om toch naar school en werk te gaan, worden onveilige alternatieven gebruikt, wat kan leiden tot infecties en ziektes.

Lees verder