Elk kind verdient een jeugd zonder zorgen. Maar groei je op in een gezin met een krappe beurs? Dan voel je als kind dat er thuis stress is over geldgebrek. Deze kinderen maken er het beste van, maar merken altijd en overal dat er thuis niet genoeg geld is. Genoeg voor een dak boven hun hoofd, dat wel. Maar niet voor een eigen fiets, warme jas, zorgeloos dagje uit of grafische rekenmachine.

Ouders staan voor lastige keuzes. Zij kunnen hun kinderen niet geven wat ze nodig hebben. Je kinderen gedwongen ‘nee verkopen’, heeft een grote impact. Zowel ouders als kind ervaren stress en schaamte. Vaak ook met gevolgen voor de sociale ontwikkeling van het kind. En terwijl de brieven en kostenposten zich opstapelen, neemt de stress binnen het gezin verder en verder toe…

20220224 NFK O2 vDEF

Moeder Desirée vertelt…

“Die stress zit hem vooral in het constant moeten maken van keuzes, die je eigenlijk niet wíl maken. Dat zorgt voor onzekerheid en is niet goed voor je zelfvertrouwen. Het geeft je een soort schuldgevoel, je gaat jezelf afvragen wat je verkeerd hebt gedaan. Het kan echt iets met je gemoedstoestand doen, en dus ook met je gezondheid.”

Lees verder

Samenwerking met hulpverleners

Armoede is een complex probleem met vele oorzaken. Het beïnvloedt het leven van ouders en kinderen op verschillende manieren. Kinderhulp is één schakel in de keten van mogelijke hulpverlening voor deze gezinnen. Daarom werken we altijd samen met maatschappelijke organisaties door heel Nederland.

Hulpverleners van deze organisaties weten welke kinderen echt onze hulp nodig hebben en dienen – wanneer andere instanties niet kunnen helpen – bij ons een aanvraag voor een kind in. Zo gaat de hulp van Kinderhulp vaak hand in hand met bredere ondersteuning van het gezin.

Verlichten van de zorgen

Wat bereiken we met onze hulp? Een kind kan tóch meedoen. Dankzij die fiets, passende schoenen, voetbal, of bijdrage aan studiekosten. We verlichten daarmee de zorgen van ouders iets. Én de kans is groter dat de situatie van het gezin op langere termijn verbetert. Lees meer over wat wij doen.

Meer lezen over armoedestress?

Kinderarmoede is een complex en diepgeworteld probleem. Wanneer we als samenleving dit probleem beter begrijpen, ontstaan er betere oplossingen. Lees en leer meer: