Als armoede je dagelijkse realiteit is, brengt elke dag onmogelijke keuzes met zich mee. En dat geeft stress, veel stress. Want kies je vandaag voor een warme maaltijd voor het hele gezin of menstruatieproducten voor je dochter? Start zij het nieuwe schooljaar met nieuwe, passende schoenen of met schoolspullen? En wat is urgenter voor je zoon: een bril met de juiste sterkte óf beugel?

Armoede brengt grote zorgen voor het hele gezin. Want hoe hard je als ouders je best ook doet om je kinderen te beschermen voor de soms bikkelharde gevolgen van armoede, je kunt ze niet geven wat ze nodig hebben… De stress die dat met zich meebrengt, voelen kinderen feilloos aan. Dat geeft hen zorgen om hun ouders en stress om zelf maar zo min mogelijk te hoeven vragen. Armoede is continu zoeken naar een uitweg. Wanneer rekeningen zich opstapelen of je het ene gat met het andere vult, is hulp met een bril, fiets of winterjas een enorme opluchting. Iedere zorg minder geeft wat ruimte en rust. Kinderhulp helpt! Met dat wat nodig is voor een kind.

Wat is armoedestress?

Armoedestress O2 28 juli 2022

Wilco van Dijk, hoogleraar Economische Psychologie, onderzoekt de impact van geldstress: “Armoedestress bestaat uit twee dingen: het hebben van te weinig geld en het verliezen van de grip op de situatie. Dat verlies aan grip is er altijd, en dat geeft heel veel stress. Deze stressvolle situatie gaat gepaard met een slechter mentaal welzijn maar ook een slechter fysiek welzijn. Mensen zijn eerder ziek, ze herstellen langzamer als ze in armoede leven en financiële stress hebben. Mensen gaan, bruut gezegd, eerder dood.”

"Mensen gaan, bruut gezegd, eerder dood" – Wilco van Dijk

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnog om deze video te kunnen bekijken.

Anouk en Faeye leven in armoedestress
In hun dagelijkse strijd tegen armoede staan Anouk en Faeye voor onmogelijke keuzes en stress. De zorgen om het gebrek aan basisbehoeften wegen zwaar, zelfs voor een kind als Faeye, die niet tot last wil zijn…

Impact Fair

Om de campagne Armoedestress te ondersteunen en nog meer aandacht te vragen staat Kinderhulp op 4, 5 en 6 april op de Impact Fair; de grootste Impact Experience van Europa! Tijdens dit evenement kunnen de bezoekers onze exclusieve VR-experience uitproberen, waarin zij de constante tijd- en keuzestress zullen ervaren terwijl ze opzoek gaan naar een uitweg. Dit is natuurlijk geen simulatie van leven in armoede of de stress die hierbij komt kijken. Wel ervaren ze hiermee hoe zelfs de lichte stress van een game je focus kan beïnvloeden.

Op 4 april verzamelen bedrijven en organisaties om te netwerken tijdens de bedrijvendag. Op 5 april vullen de leiders van de toekomst, Gen Z, de Jaarbeurs. En op zaterdag 6 april is het publiek van harte welkom. Tickets zijn nog beschikbaar via deze link. Gebruik onze persoonlijke kortingscode: nfk50%expo. Kom langs bij onze stand en ontdek hoe jij impact kunt maken!

Dag van de kinderarmoede

Kinderhulp heeft 17 april uitgeroepen tot de ‘Dag van de Kinderarmoede’. Op deze dag vragen we aandacht voor de ruim 300.000 kinderen in Nederland die leven in armoede. We staan stil bij het effect hiervan op kinderen en de gevolgen voor hun toekomst.

Dit jaar lanceren we op de Dag van de Kinderarmoede onze bijzondere podcast; ‘Nooit een kwartje?’ – De podcast over opgroeien in armoedestress. In deze podcast delen diverse ervaringsdeskundigen openhartig en kwetsbaar hoe armoede hun leven heeft beïnvloed, waardoor luisteraars een dieper begrip krijgen van de complexiteit en impact van armoede op verschillende aspecten van het leven.

Nooit een kwartje? – De podcast over opgroeien in armoedestress

We duiken diep in de realiteit van geldzorgen, de schrijnende kansenongelijkheid en de pijnlijke sociale uitsluiting die vaak hand in hand gaan met armoede. Ontdek hoe deze last van generatie op generatie wordt doorgegeven en hoe het voelt om als jongere de volwassenheid te betreden zonder het bijbehorende ‘volwassen inkomen’. Luister naar verhalen over ingrijpende veranderingen die alles, inclusief financiën, overhoop halen en zorgen voor armoedestress. Luister de eerste ‘Generatiearmoede’ over generatiearmoede op 17 april.

Onderzoek Kinderarmoede

Betere hulp aan kinderen en gezinnen. Met dat doel is het vierjarig Rotterdamse Onderzoeksprogramma Kinderarmoede in februari 2022 gestart. Het is een unieke samenwerking tussen Nationaal Fonds Kinderhulp, gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam. De volgende onderzoeksvraag staat centraal: “Hoe kan een integrale gezinsaanpak bij gezinnen in armoede zo worden vormgegeven dat dit bijdraagt aan het veiliger, kansrijker en gezonder opgroeien van kinderen en jongeren?” Lees hier meer over het onderzoeksprogramma.

Na aanleiding van het onderzoek vond er op 15 maart het Symposium Kinderarmoede plaats. Hier kwamen praktijk, beleid en wetenschap op het gebied van kinderarmoede samen. Om samen te praten over de uitdaging om het perspectief van kinderen en jongeren voorop te stellen bij de armoedeaanpak. Nicole Lucassen, de eerste hoogleraar Kinderarmoede in Nederland, hield tijdens dit symposium haar oratie. Lees hier de terugblik.

Symposium Kinderarmoede  Nieuwsoverzicht afbeelding
Symposium Kinderarmoede 2

Hoe gaan we armoedestress tegen?

Wanneer rekeningen zich opstapelen of je het ene gat met het andere vult, is hulp met een bril, fiets of winterjas een enorme opluchting. Iedere zorg minder geeft wat ruimte en rust. Kinderhulp helpt deze kinderen en jongeren en wil daarmee de armoedestress verlichten. Van zowel de ouder als het kind. Lees meer over wat wij doen.

Wil jij nou ook helpen armoedestress meer onder de aandacht te brengen? En daardoor meer kinderen en jongeren die opgroeien in armoede steunen? Licht jouw netwerk dan nu in! Post op sociale media jouw verhaal over opgroeien in armoede en gebruik de hashtag #armoedestress. Door gebruik van de hashtag komt jouw bericht op onze social wall hieronder. En kunnen we jouw bericht weer delen, om in april én het hele jaar door, het thema armoedestress bespreekbaarder te maken.

#armoedestress