Kinderzwerfboek is een bijzonder project van Kinderhulp. Want Kinderzwerfboek kom je overal tegen, in het hele land. Er bestaan inmiddels duizenden KinderzwerfboekStations mét Kinderzwerfboeken. Met deze mini-bibliotheekjes bieden we alle kinderen in (aandachts)wijken door heel Nederland de mogelijkheid om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. Hierna kunnen zij het betreffende boek laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen.

KinderZwerfBoek Logo FC RGB

Lezen is belangrijk

We doen dit omdat lezen heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind is. Helaas verlaat nog steeds 17% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Dit komt deels omdat er thuis geen boeken zijn. En daar wil Kinderhulp actief iets in betekenen. Want kinderen die opgroeien met boeken in hun omgeving gaan gemiddeld drie jaar langer naar school. Bovendien stimuleren boeken tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben de kinderen later meer kans op een goede toekomst. 

Lezen is vooral heel erg leuk!

Lezen is natuurlijk ook gewoon heel erg leuk. Je doet kennis op, leeft mee met personages en gaat mee op avonturen. En voor kinderen die zich bevinden in de pittige omstandigheden van armoede is het ook even ontsnappen aan de harde realiteit. Lezen kan dus ook écht een wereld van verschil betekenen.

Het idee van Kinderzwerfboek is simpel

Kinderboeken met een zwerfsticker worden overal achtergelaten. Kinderen mogen ze gratis meenemen om te lezen. Ze moeten de boeken daarna wel weer laten zwerven. De zwerftocht van boeken kan worden gevolgd op deze website. Kinderzwerfboek wil zoveel mogelijk boeken laten rondzwerven. Het liefst meer dan een miljoen! Zodat alle kinderen overal leuke boeken kunnen vinden.

Sinds 2010

De bedenker van Kinderzwerfboek is Leo Dijkgraaf. In 2010 bestond het Nationaal Fonds Kinderhulp 50 jaar. Voor die gelegenheid gaf Leo Dijkgraaf het idee ‘Kinderzwerfboek’ cadeau. Op 26 mei 2010 gaf Prinses Laurentien het startsein en gingen de eerste kinderboeken zwerven door Nederland. Sinds 2014 worden er KinderzwerfboekStations opgericht in het hele land, hier kan een kind een boek halen of een boek brengen óf allebei. 

Wil je meer weten over Kinderzwerfboek of ook een KinderzwerfboekStations openen?

Lees hier verder
WhatsApp Image 2018 10 04 at 092055