Kinderhulp roept 17 april uit tot ‘Dag van de Kinderarmoede’. Op deze dag vragen we aandacht voor de ruim 300.000 kinderen in Nederland die leven in armoede. We staan stil bij het effect hiervan op kinderen en de gevolgen voor hun toekomst.

We vragen aandacht voor kinderen zoals de achtjarige Tom. Kinderhulper Petra deelt zijn verhaal.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnog om deze video te kunnen bekijken.

Vaak ‘nee’ zeggen

Door geldgebrek missen kinderen thuis vaak dingen die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Zoals een eigen fiets, bijlessen of een laptop voor huiswerk. Passende kleding is voor 27% van de ouders met een laag inkomen een té grote kostenpost. En ook als er schoolspullen nodig zijn, of een warme winterjas, moeten deze ouders vaak ‘nee’ zeggen.

Angst, eenzaamheid en stress

Kinderen in armoede kunnen zich achtergesteld voelen ten opzichte van andere kinderen. Het zorgt voor gevoelens van angst en eenzaamheid. De kinderen voelen de stress van hun ouders vaak haarfijn aan. Vooral als een gezin lang in financiële problemen zit, zijn de negatieve gevolgen voor kinderen duidelijk zichtbaar.

Effecten op de lange termijn

Kinderen die opgroeien in armoede doen het over het algemeen slechter op school, krijgen later vaker een slecht betaalde baan en kampen bovengemiddeld veel met gezondheidsproblemen. Ook krijgen ze niet altijd dezelfde kansen als kinderen uit welvarende gezinnen, bijvoorbeeld omdat hun ouders een beperkter netwerk hebben en minder middelen.

Gelijke kansen voor de toekomst

Elk kind verdient toch een jeugd zonder zorgen? Gelijk te zijn aan vriendjes of vriendinnetjes. Ook een fiets, eens nieuwe kleren, eindelijk een dagje uit! Zodat ook zij erbij horen en gelijke kansen krijgen voor de toekomst. Net als ieder ander kind.

Kinderhulp helpt

Onvoorwaardelijk. Met de donaties die wij krijgen helpen we met iets groots of iets kleins, zoals:

  • een nieuwe, warme winterjas
  • passende, stevige winterschoenen
  • een goede, tweedehands fiets
  • een laptop om schoolwerk te kunnen doen
  • een kadootje om tóch Sinterklaas te kunnen vieren

Dingen die misschien heel gewoon lijken, maar voor deze kinderen echt het verschil maken! Zo hielpen we in 2022 maar liefst 116.734 keer een kind in armoede. Hoe? Dat zie je hieronder.

Web visual 800 x 300 waarmee geholpen Onze hulp in 2022 V2 1

Hoe kun jij bedragen?

Wil jij graag bijdragen aan een betere toekomst voor kinderen en jongeren die in Nederland opgroeien in armoede? Van 17 t/m 22 april komen we in actie tijdens onze landelijke collecteweek. Doe met ons mee en maak jouw digitale collectebus aan. Of doneer direct in onze collectebus.

Ik steun de Kinderhulpcollecte

Leestip

Kinderhulp jaaroverzicht 2023

Ook dit jaar is Kinderhulp er voor álle kinderen in ons land die opgroeien in armoede. En we verwachten net als afgelopen jaar weer hard nodig te zijn. We nemen je mee van maand tot maand door ons jaar via een aantal highlights.

Lees verder