Als ouder wil je maar één ding: dat je kind gelukkig is. Voor gezinnen die in armoede leven kan dit als een grote uitdaging voelen, want ook de allerkleinsten merken de gevolgen van armoede.. In Nederland leven ruim 55.000 kinderen van 0 tot en met 3 jaar in armoede. Natuurlijk is Kinderhulp er ook voor hen!

“Hoe kom ik aan luiers? Hoe kom ik aan voeding? Hoe kom ik aan kleertjes, een tweelingbox, een kinderwagen.. dat is allemaal hartstikke duur.” Wat armoede met je doet als moeder, wanneer je er plots alleen voor komt te staan, vertelt jonge moeder Ashley.

Lees ook: Kinderhulp ziet explosieve stijging in aanvragen voor allerkleinsten

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnog om deze video te kunnen bekijken.

Een veelgehoorde uitspraak. En helaas de pijnlijke waarheid. De chronische stress die armoede kan veroorzaken bij ouders, is een belangrijke oorzaak voor veel gezondheidsproblemen. Wanneer een baby tijdens de eerste 1.000 dagen blootgesteld wordt aan chronische stress, begint hij of zij met een achterstand aan de rest van zijn of haar leven*. En uit Amerikaans onderzoek** blijkt dat de hersenen van kinderen die al jong met armoede te maken krijgen zich minder goed ontwikkelen dan bij kinderen uit welvarende gezinnen. Niet doordat ze direct iets merken van het materiële gebrek. Wel doordat ouders hun aandacht te veel moeten verdelen.

Een mooie start

“Een babybedje, commode en verduisterende gordijnen. De babykamer is binnen, nu het kleine wondertje nog in dit gezin. De jonge moeder is jullie enorm dankbaar! Hiermee kan zij een mooie start gaan maken met haar baby.”

Kinderhulp helpt

Kinderhulp gaat voor gelijke kansen voor álle kinderen. En wanneer andere instanties niet kunnen helpen, springen wij bij. Via een individuele aanvraag voorzien we kinderen van precies datgene dat het hardste nodig is. Door bij ouders een stukje financieel gepuzzel en stress weg te nemen, houden zij meer aandacht en energie over voor hun kind. Het afgelopen jaar hielpen we de allerkleinsten (van ongeboren tot en met drie jaar oud) met zaken als:

  • een abonnement op de speel-o-theek (gemiddeld € 25,-);
  • (educatief) speelgoed (gemiddeld € 55,-);
  • een ledikantje (gemiddeld € 60,-).
  • kinderkleding (gemiddeld € 140,-);
  • een kinderwagen (gemiddeld € 150,-);

Maar bij (op)groeien komt nog zoveel meer kijken. Ook een eigen kinderbedje met goed matras, stevige schoenen om op te leren lopen, die onmisbare zwemlessen of een fiets met zijwieltjes. Voor al dat soort grote en kleine zaken zijn wij er. Wil jij Kinderhulp steunen, zodat we met jouw hulp ook dit jaar duizenden kleintjes kunnen helpen aan een goede start?

Doneer direct

Over Kinderhulp

Kinderhulp is er voor de allerkleinsten die hulp nodig hebben, maar ook voor alle andere kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die opgroeien in armoede. Wanneer andere instanties niet kunnen helpen, is Kinderhulp er. Onvoorwaardelijk. Lees meer over wat wij doen, over onze hulp in 2021 en hoe jij kunt helpen.

Informatie voor ouders

Heb jij hulp nodig voor jouw allerkleinsten? Ouders kunnen niet zelf een aanvraag bij ons indienen. Iemand die professioneel bij het gezin betrokken is, kan dat wel. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of iemand van het wijkteam van de gemeente. Weet jij niet bij wie je moet zijn? Dan helpen wij je graag op weg. Neem gerust contact met ons op via 0570-611899 of stuur een e-mail naar [email protected].

Lees meerBronnen
* Roseboom, T. (2018). De eerste 1000 dagen: Het fundamentele belang van een goed begin vanuit biologisch, medisch en maatschappelijk perspectief. Utrecht: De Tijdstroom.
** Luby, J. et al (2013). The effects of poverty on childhood brain development: the mediating effect of caregiving and stressful life events. JAMA pediatrics167(12), 1135-1142.