Een wasmand vol slaapjes, of tóch warme kleding? Als kersverse moeder deelt Kinderhulper Sietske over het belang van een goede en warme start voor ieder kind.

Webafbeelding column

Deze zomer mocht ik moeder worden van kleine Guus. Om daar nog een grootse levensgebeurtenis aan toe te voegen, verhuisden mijn vriend en ik vlak voor zijn komst naar een prachtig oud huisje in Zutphen. Tot ver in mijn zwangerschap waren we daar in de weer met behangen, tegelen, schilderen en ander geklus. En hoewel Guus uiteindelijk tot de 42e week op zich liet wachten, voelde ik me aardig opgejaagd om alles op tijd af te hebben.

Toen ik hoogzwanger, onder de verfspetters en ietwat gestrest bij de verloskundige aangaf dat we nog verre van klaar waren voor de komst van de kleine, stelde ze me gerust. De wieg die nog in de grondverf stond; het zou wel loslopen. “Ik heb weleens een pasgeboren baby in een wasmand te slapen gelegd, het komt altijd goed. Een baby heeft alleen liefde nodig”, zei ze.

Het zette me aan het denken. Want hebben baby’s écht alleen liefde nodig? Een warm bedje is toch ook verrekte onmisbaar. En een kinderwagen, voor als je de deur uitgaat. Een warm jasje en mutsje, tegen de kou. En rompers, broekjes, sokjes, truitjes, alles in álle maten. Luiers. En nog meer luiers. Man, de luiers en billendoekjes zijn niet aan te slepen.

Wat als je het enkel met een wasmand moet doen? Geen wieg, nauwelijks babykleding. En dan niet tijdelijk, vanwege iets als een verhuizing of vroeggeboorte, maar omdat je de financiële middelen niet hebt om een babyuitzet te verzamelen. Voor vele ouders is het de realiteit. Dat kan iedereen overkomen en de verhalen die ik ken zijn schrijnend. Van een nare scheiding tijdens de zwangerschap tot een kersverse mama die haar baan verloor tijdens de coronacrisis. Armoede treft onevenredig vaak alleenstaande moeders*.

Moeders zijn creatief, en natuurlijk is er veel te lenen of tweedehands te krijgen. Maar dat vergt tijd, aandacht en een sociaal vangnet. Bovendien maakt het een hele babyuitzet nog niet gratis. Daarom is het zo belangrijk dat organisaties als Kinderhulp bijspringen en minima-ouders daarin ontzorgen. Ze voorzien van iets groots of iets kleins. Iets dat nodig is om hun baby een goede en warme start te geven, en gelijke kansen te bieden voor de toekomst. Zodat iedere baby in een behaaglijk warm wiegje kan liggen, en de wasmand gevuld is met goede kleertjes.

Deze wintermaanden komt Kinderhulp in actie. Met de campagne “Geef ze warmte!” vragen we aandacht voor de ruim 300.000 kinderen in Nederland die opgroeien in armoede. Zoveel mogelijk kinderen een gelukkige en warme start in het nieuwe jaar geven; dat is ons doel. Tóch die goede winterjas of dat warme bedje. Doe ook mee en geef ze warmte!

*Bron: SCP, Armoede in kaart 2019

Leestip

Column: Bij mij thuis

Kasper van Kooten – ambassadeur van Kinderhulp – klimt regelmatig in de pen over kinderarmoede. In zijn nieuwste column in de Libelle schrijft hij over vrienden thuis uitnodigen. En wat voor stress dat met zich meebrengt, als je het kleinste huisje hebt van iedereen…

Lees verder