Wist je dat maar liefst 1 op de 12 kinderen in Nederland opgroeit in armoede? Met de stijgende kosten voor energie en levensonderhoud, is dat deze winter een nóg groter probleem. Laten we samen in actie komen om zoveel mogelijk geld op te halen zodat we een heleboel kinderen een warme start kunnen bezorgen in het nieuwe jaar!

Doneer direct

Kinderarmoede in Nederland

De gevolgen van kinderarmoede zijn groot. Het betekent dat duizenden kinderen letterlijk in de kou staan. Sommige hiervan ’s nachts geen oog dichtdoen omdat een fatsoenlijk dekbed ontbreekt…

Steeds meer gezinnen moeten de eindjes aan elkaar knopen. Verwarmingen blijven uit om kosten te besparen. En ook geld voor een warme jas of stevige schoenen ontbreekt. De kinderen maken er het beste van, maar opgroeien in armoede laat diepe mentale sporen na.

Laten we juist in deze bijzondere tijd even stilstaan bij mensen die het niet breed hebben. Armoede kan immers iedereen overkomen. Als we samen de schouders eronder zetten, kunnen we een heleboel kinderen een warme start in het nieuwe jaar bezorgen.

We douchen slechts één keer per week. Elke dag proberen we warm te blijven met dikke vesten en sloffen.” –
 Vader van drie kinderen

“Door de hoge gasprijzen gaan we vroeger naar bed en we hebben het erg koud als we opstaan…” – Alleenstaande moeder

“Deze winter kan ik geen winterjas en schoenen kopen, ze zullen het met hun te kleine schoenen moeten doen…” – Moeder van twee kinderen

Géén winterjas en géén passende kinderschoenen

Circa 5% van álle ouders in Nederland kunnen deze winter géén winterkleding en schoenen kopen voor hun kind, omdat ze dit nu niet kunnen betalen. Terwijl de kinderen dit wél nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat 23% van alle ouders met een krappe beurs hun kind weleens naar school stuurt in kleding die niet warm genoeg is*.

Bovendien geven leraren aan dat zij armoede het vaakst herkennen aan de kleding of schoenen van een leerling**. Ze noemen situaties waarin kinderen op te kleine of aan elkaar getapete schoenen lopen. Of hartje winter in een dun zomerjasje op het schoolplein rennen. Wat dat kan doen met het gevoel van warmte, veiligheid en zelfvertrouwen van kinderen is onvoorstelbaar.

Wat doen wij met jouw donatie?

Van 6 december tot en met 8 januari voeren wij campagne en willen hiermee zoveel mogelijk geld ophalen. Jouw donatie wordt omgezet in o.a.:

  • een nieuwe, warme winterjas
  • passende, stevige winterschoenen
  • een warm dekbed
  • een goed bed
  • passende, warme winterkleding

Voor € 150,- kunnen wij al 1 kind een warme start geven in het nieuwe jaar. Alle donaties zijn welkom, zodat we zoveel mogelijk kinderen kunnen gaan helpen!

Ja, ik help mee!

Kijktip: Scrooge Live!

Kinderhulp en Omroep MAX vragen samen aandacht voor kinderarmoede in Nederland met een iconisch kerstverhaal. Vanuit Dordrecht wordt het televisiespektakel Scrooge Live uitgezonden! Een ontroerend en muzikaal kerstverhaal over armoede en onrecht. Kijk ook op zondagavond 11 december om 20.30 uur op NPO 1.

* bron: kwantitatief onderzoek Kinderhulp (i.s.m. Potter Marktonderzoek) onder een representatieve steekproef van 391 ouders in Nederland, november 2021

** bron: DUO, Armoede onder leerlingen in het basisonderwijs, 2019