“Een jaar geleden zat ik in het holst van de nacht wat ongemakkelijk een krijsende baby heen en weer te wiegen. Mijn repertoire kinderliedjes werd afgewisseld met een schaap met baarmoedergeluiden. Overigens beiden zonder succes, maar je probeert van alles. Want, eerlijk is eerlijk, je hebt geen flauw idee wat je moet doen.

Webafbeelding column Carina

“Van de één op de andere dag verandert je leven als nieuwbakken mama volledig. Een goede nachtrust kun je wel vergeten en je moet ontzettend veel leren en ontdekken. Best aanpoten! Uit onderzoek dat is uitgevoerd door de Amerikaanse universiteit Pennsylvania State (2019) blijkt dan ook dat mensen over het algemeen een hogere mate van stress ervaren na de geboorte van hun eerste kind. Gelukkig heeft dit bij de meeste ouders niet al te veel invloed op het functioneren. Op wat beginnersonzekerheid en gestuntel na.

In mijn functie als beleidsmedewerker bij Kinderhulp lees ik regelmatig brieven over gezinnetjes voor wie deze eerste periode nog een stuk pittiger is. Bijvoorbeeld voor jonge moeders die zelf nog naar school gaan en met hun kindje in een moeder- en kindhuis wonen. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: een beperkt budget. Helemaal als ze vanuit de opvang verhuizen naar een eigen plekje! Creatief als ze zijn sprokkelen ze via internet een groot deel van de babyuitzet bij elkaar, maar niet alles is op die manier te verkrijgen. En na de komst van een kindje volgen er (nog) meer terugkerende uitgaven. Dit constante gepuzzel zorgt voor veel stress en neemt aandacht en energie in beslag die anders naar hun kindje zou gaan.

En juist deze stress zorgt ervoor dat armoede tijdens de eerste levensjaren van een kind het grootste effect heeft op de latere ontwikkeling. Uit Amerikaans onderzoek (Luby, 2013) blijkt dat de hersenen van kinderen die al jong met armoede te maken krijgen zich minder goed ontwikkelen dan bij kinderen uit welvarende gezinnen. Niet doordat ze direct iets merken van het materiële gebrek, dus. Wel doordat de ouder zijn of haar aandacht teveel moet verdelen.

Alle kinderen verdienen een goede start met een ontspannen ouder. Daarom gaat Kinderhulp deze maand 93 jonge moeders en kindjes wat extra ademruimte geven zodat ze rustig kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. We voorzien ze van een tegoedbon voor alles wat ze niet tweedehands kunnen vinden én een maandvoorraad luiers en luierdoekjes. Dan hoeven ze zich voorlopig alleen nog maar druk te maken over welk liedje ze gaan zingen!”

Leestip

Column: goed voor elkaar

Tijdens de Week Tegen Pesten blikt Kinderhulper Anna terug op haar eigen basisschooltijd. Ze schrijft over beugels, knalfeesten en zelfvertrouwen. "Pesten laat bij ieder kind sporen na. Een leven lang."

Lees verder