Anna is 36 jaar, getrouwd en moeder van 2 kinderen van 6 en 8 jaar. Sinds mei vorig jaar is ze werkzaam bij Kinderhulp. Als oud-maatschappelijk werker kwam ze tot voor kort nog bij gezinnen achter de voordeur. Daar zag ze de directe impact van Kinderhulp op kinderen en ouders.

image 1

Donderdagmiddag, half 4. Een groep van 5- en 6-jarige kinderen zit met elkaar te geinen in een kring. De meesten hebben lekkere warme kleren en schoenen aan. Logisch; het is december en al flink koud buiten!

Elke week komen we bij elkaar met deze kinderen. De gemene deler? Ze hebben ieder een lastige thuissituatie, met veel spanning. Wij leren hen om hun eigen gevoelens te begrijpen. De kinderen ervaren dat zij niet de enige zijn en vinden het fijn hier. We beginnen altijd met wat drinken en fruit, en ondertussen mag elk kind wat vertellen over de afgelopen week. Eén van de kinderen vertelt trots over haar nieuwe schoenen. Het zijn hoge paarse gympen met een grote ster op de zijkant en een warm vachtje aan de binnenkant. Een ander kindje, Finn, tuurt wat naar beneden.

Niet veel later spelen we in een grote gymzaal het prentenboek ‘wij gaan op berenjacht’ na. Ik speel de grote beer en samen met mijn collega gaan ze langs een parcours waar ze een reis maken langs allerlei emoties. Ze mogen dit op hun blote voeten doen en ik zie Finn zijn plastic laarsjes uitschoppen. ‘Zo, dat deed je snel’, zeg ik tegen hem. ‘Ja, ik vind ze heel stom, ik vind rood niet mooi en ze waren van mijn zus en zijn koud!’ antwoordt hij.

"Ik vind mijn laarzen heel stom! Ze waren van mijn zus en ze zijn koud.”

We spelen ons spel uit en praten nog even na over de emoties die voorbijkwamen. En dan, wanneer we aan tafel nog even zitten te kleuren, ga ik naast Finn zitten. Ik vraag hem of hij ook andere schoenen thuis heeft. Nee, deze heeft hij niet. Hij heeft alleen de rode regenlaarzen, geeft hij aan.

Bij mijn collega kaart ik na afloop het gesprekje met Finn aan. We besluiten om de begeleider van dit gezin eens op te bellen. We vragen of zij eens kan polsen of er hulp nodig is om voor deze jongen schoenen te kopen. Misschien kan er een fonds aangevraagd worden?

Zo’n acht weken later is het feest in de groep. Het is de laatste bijeenkomst en de kinderen mochten zelf meedenken hoe we dat gingen vieren. Er hangen tekeningen aan de wand, er is popcorn en limonade. We hebben ballonnen opgehangen en er staat muziek op. Maar het allerbelangrijkste: Finn komt binnenlopen en rent stralend op mij af. ‘Ik heb nieuwe schoenen!’

Deze wintermaanden komt Kinderhulp in actie. Met de campagne ‘Geef ze warmte!’ vragen we aandacht en geld voor de ruim 300.000 kinderen in Nederland die opgroeien in armoede. Zoveel mogelijk kinderen een gelukkige en warme start in het nieuwe jaar geven; dat is ons doel. Tóch die warme winterjas of die nieuwe schoenen. Doe ook mee en geef ze warmte!

Leestip

Column: Bij mij thuis

Kasper van Kooten – ambassadeur van Kinderhulp – klimt regelmatig in de pen over kinderarmoede. In zijn nieuwste column in de Libelle schrijft hij over vrienden thuis uitnodigen. En wat voor stress dat met zich meebrengt, als je het kleinste huisje hebt van iedereen…

Lees verder