Op Prinsjesdag presenteerde het demissionaire kabinet haar plannen. Een nieuw pakket maatregelen moet met name de lagere inkomens meer financiële ruimte geven. Het CPB schat in dat daarmee armoede onder kinderen zal dalen in 2024.
Als de regering niet ingrijpt, zakken bijna een miljoen Nederlanders volgend jaar onder de armoedegrens. Bijna 7% van alle kinderen wordt daarin meegezogen. Dat blijkt uit de laatste schattingen van het Centraal Planbureau. Kinderhulp maakt zich grote zorgen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) werken samen aan een 'nieuwe armoedegrens' voor Nederland. Daarbij wordt armoede in een breder kader geplaatst.
In juli 2022 is het kabinet een meerjarige aanpak "geldzorgen, armoede en schulden" gestart. Hoe gaat het nu met de maatregelen om kinderarmoede terug te dringen? Lees de update vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In 2022 hielpen we 116.734 keer een kind dat opgroeit in armoede. Waarmee hebben we kinderen geholpen? Hoe waren de leeftijden verdeeld? En waar in het land kwam onze hulp terecht? We hebben het allemaal op een rijtje gezet.
Kinderhulp heeft bezoek gehad van minister Carola Schouten. Het werkbezoek vond plaats bij Humanitas Zoetermeer, één van de maatschappelijke organisaties die hulpaanvragen indient bij Kinderhulp.
Acteur Edwin Jonker is zondagavond 11 december te zien in Scrooge Live, een tv-show over armoede en onrecht. We gingen met Edwin in gesprek over zijn eigen (w)arme jeugd.
Puzzelen. Een moment van ontspanning, toch? Niet voor één op de drie huishoudens. Voor hen is het iedere maand weer puzzelen met het huishoudboekje. Het Centraal Planbureau verwacht dat in 2023 de armoede, en daarmee ook kinderarmoede, in ons land flink stijgt.
Kinderhulp ziet een verdubbeling in het aantal aanvragen voor kinderen in armoede. De donaties stijgen niet mee. We willen kinderen echt geen nee verkopen, dat krijgen ze al te vaak te horen.
In de afgelopen twee jaar zag Kinderhulp alle aanvragen voor kinderen in armoede toenemen met zo'n 25%. Maar de nood lijkt extra hoog bij de groep kinderen van 0 tot en met 3 jaar. De aanvragen voor kinderen in deze leeftijdscategorie zijn explosief gestegen met 75% ten opzichte van twee jaar geleden.
Veel huishoudens met een kleine beurs hebben door de gestegen energieprijzen, duurdere boodschappen en de hoge prijzen aan de pomp nog meer moeite om rond te komen. Kinderen die in armoede opgroeien zijn hiervan vaak de dupe en dit blijft onder hun leeftijdsgenoten niet onopgemerkt, zo blijkt uit onderzoek van samenwerkingsverband Sam& voor alle kinderen.
In 2021 hielpen we 117.584 keer een kind dat opgroeit in armoede. Waarmee hebben we kinderen geholpen? Hoe waren de leeftijden verdeeld? En waar in het land kwam onze hulp terecht? We hebben het allemaal op een rijtje gezet.
Zonder aanvullend beleid zal volgens het CPB de armoede en financiële kwetsbaarheid onder lage inkomens toenemen. Kinderhulp houdt haar hart vast voor de kinderen die deze financiële dreun mede moeten incasseren.
Betere hulp aan kinderen en gezinnen. Met dat doel is het Onderzoeksprogramma Kinderarmoede per 1 februari 2022 gestart. Het is een unieke samenwerking tussen Nationaal Fonds Kinderhulp, de gemeente Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Middelbare scholieren die in armoede opgroeien zijn vaak niet goed in beeld bij schoolleiding, mentoren en docenten. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Fonds Kinderhulp in samenwerking met ASN Bank.