Nationaal Fonds Kinderhulp heeft maandag 13 februari bezoek gehad van Carola Schouten, de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Het werkbezoek vond plaats bij Humanitas Zoetermeer, één van de maatschappelijke organisaties die hulpaanvragen indient bij Kinderhulp.

Webafbeelding Carola Schouten
Alle aanwezigen, met Carola Schouten als vierde van links

Om tafel met de minister om te praten over kinderarmoede en ons werk. Dat is een uitnodiging die we niet elke dag ontvangen, maar waarop we volmondig “ja!” zeggen. Een bijzondere kans om ervaringen en kennis uit te wisselen. Centraal stond de vraag: “hoe kunnen we meer kinderen in armoede bereiken en hoe kunnen we hen nog beter helpen?”.

Alle kinderen meedoen

Marcel Hielkema, de voorzitter van onze Raad van Toezicht, heette de minister welkom. Hij bedankte de minister voor de subsidie die Kinderhulp dit jaar mag ontvangen. We zien een toename in de aanvragen als gevolg van de inflatie en stijgende energieprijzen. Alle kinderen moeten mee kunnen doen en daarom is voor Leergeld Nederland, Stichting Jarige Job, het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Kinderhulp (samenwerkingsverband Sam& voor alle kinderen) extra geld vrijgemaakt.

Onze vangnetfunctie

Ook onze directeur Jan Wezendonk kreeg het woord, en benadrukte de vangnetfunctie van Kinderhulp. Kinderhulp biedt onvoorwaardelijke steun aan kinderen in armoede. Wanneer niemand anders kan helpen, dan is kinderhulp er. “Juist in deze tijden, waarin steeds meer mensen financieel kopje onder gaan, is die vangnetfunctie hard nodig”, vertelde Jan.

Dankzij de 2.700 intermediairs die individuele aanvragen indienen bij Kinderhulp, kunnen we veel kinderen in armoede bereiken in heel het land. Zo benadrukte ook Inti Schutte, procesregisseur thuisadministratie, armoede en schulden bij Humanitas. Vanuit haar rol deelde zij over de aanvragen die bij Kinderhulp worden gedaan, en hoe Humanitas als intermediair de gezinnen in armoede bereikt.

Een inkijkje

Webafbeelding Carola Schouten 1
Carola Schouten bekijkt videoboodschap van geholpen vader

Om een inkijkje te geven in wat er speelt bij gezinnen met geldzorgen, haakte Yvonne aan. In de drie jaren dat zij vrijwilliger is bij Humanitas (Home-Start / Kind aan Huis) heeft zij twee gezinnen ondersteund. Geld voor zoiets als Sinterklaascadeautjes was er niet, vandaar dat Yvonne een aanvraag indiende voor Actie Pepernoot bij Kinderhulp.

Het bezoek van Carola Schouten werd afgesloten met een ingestuurd filmpje. Een vader die via Humanitas door Kinderhulp was geholpen, vertelde over de impact daarvan op zijn gezin. Zijn dankbaarheid sprak boekdelen en maakte zichtbaar indruk op alle aanwezigen.

Leestip