De werkloosheid, armoede en eenzaamheid onder jongeren stijgt. In Nederland groeit 1 op de 15 jongeren tussen de 18 en 21 jaar op in armoede. Dat zijn zo’n 35.000 jongeren voor wie een laptop, vervolgstudie, sportles, goede schoenen, beugel of ingerichte kamer niet vanzelfsprekend is. Kinderhulp is er ook voor hen! Wat armoede met je doet als jongvolwassene – en hoe Kinderhulp het verschil kan maken – vertelt de 19-jarige Twan.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnogstatistics, marketing om deze video te kunnen bekijken.

Twan (19 jaar) heeft ontzettend heftige jaren achter de rug. Op zijn vader kon hij al lange tijd niet rekenen. Nadat zijn moeder overleed – nu twee jaar geleden – kwam hij op straat te staan. Zonder geld. Zonder huis. Zonder baan. Maandenlang werd Twan opgevangen door vrienden, waar hij terecht kon voor een slaapplek, luisterend oor en veel steun. Uiteindelijk belandde Twan voor een aantal maanden in de Twentse opvangvoorziening voor jongeren, net als zijn broertje.

Altijd klaar voor een ander

Twan is ontzettend verzorgend. “Ook mijn broertje woont in een opvang. Ik hoop echt dat hij goed terecht komt, ik wil het beste voor mijn broertje. En voor mijn oma. Mijn oma betekent ontzettend veel voor me. Zij heeft veel en vaak voor me gezorgd. Ze stond áltijd voor me klaar. Nu ze ouder wordt, wil ik graag wat voor haar terugdoen. Ik bezoek haar vaak, verzorg haar en haal de boodschappen. Ik ben haar mantelzorger.”

Liefst zou Twan in de zorg gaan werken. Of in een andere baan waarin hij anderen kan helpen. “Als ik andere mensen blij kan maken, dan ben ik dat ook.” Helaas is het door de coronacrisis nog niet gelukt om een baan te vinden. Financieel is het dan ook puzzelen voor Twan. “Mijn vrienden hebben het financieel wel beter. Ik vind dat soms lastig, om mee te doen, wanneer zij allerlei uitjes plannen. Zomaar mee naar de bioscoop kan ik niet, of een mooi cadeau kopen voor iemands verjaardag. Soms voelt het alsof ik daardoor buiten de boot val.”

Een eigen plekje

Ondanks deze financiële uitdagingen, timmert Twan hard aan de weg naar een zelfstandig, volwassen en stabiel leven. Inmiddels woont hij samen met zijn vriendin in een appartement. Kinderhulp sprong bij en hielp ze samen op weg met een meubelbon. Een ingerichte kamer. Een eigen plekje. “Die kledingkast was bijvoorbeeld heel erg nodig. Want eigenlijk legden wij al onze spullen gewoon in een hoekje van de kamer, op de grond. Dankzij Kinderhulp hebben we een eigen kast, een eigen bed en nog veel meer. Echt een eigen plek!”

Verder lezen over jongerenarmoede?

Tip! Misschien vind je dit ook interessant: