Wist je dat maar liefst 1 op de 12 kinderen in Nederland opgroeit in armoede? Met de stijgende kosten voor energie en levensonderhoud, is dat deze winter een nóg groter probleem. Laten we samen in actie komen om zoveel mogelijk geld op te halen voor kinderen in armoede. Zo kunnen we heel veel kinderen een warme start geven in het nieuwe jaar. Geef ze warmte!

Doneer direct

Kinderarmoede in Nederland

De gevolgen van kinderarmoede zijn groot. Het betekent dat duizenden kinderen letterlijk in de kou staan. Sommige hiervan ’s nachts geen oog dichtdoen omdat een fatsoenlijk dekbed ontbreekt…

Steeds meer gezinnen moeten de eindjes aan elkaar knopen. Verwarmingen blijven uit om kosten te besparen. En ook geld voor een warme jas of stevige schoenen ontbreekt. De kinderen maken er het beste van, maar opgroeien in armoede laat diepe mentale sporen na.

Laten we juist in deze bijzondere tijd even stilstaan bij mensen die het niet breed hebben. Armoede kan immers iedereen overkomen. Als we samen de schouders eronder zetten, kunnen we een heleboel kinderen een warme start in het nieuwe jaar bezorgen.

We douchen slechts één keer per week. Elke dag proberen we warm te blijven met dikke vesten en sloffen.” –
 Vader van drie kinderen

“Door de hoge gasprijzen gaan we vroeger naar bed en we hebben het erg koud als we opstaan…” – Alleenstaande moeder

“Deze winter kan ik geen winterjas en schoenen kopen, ze zullen het met hun te kleine schoenen moeten doen…” – Moeder van twee kinderen

Géén winterjas of winterkleding

Circa 10% van alle ouders in Nederland kan deze winter géén winterjas kopen voor hun kind, omdat ze dit nu niet kunnen betalen.* Veel van deze ouders kunnen ook geen schoenen en andere winterkleding aanschaffen. Terwijl de kinderen dit wél nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat deze winter heel veel kinderen naar school gaan in kleding die niet warm genoeg is.

Leraren geven aan dat zij armoede het vaakst herkennen aan de kleding of schoenen van een leerling. Ze noemen situaties waarin kinderen op te kleine of aan elkaar getapete schoenen lopen. Of hartje winter in een dun zomerjasje op het schoolplein rennen. Wat dat kan doen met het gevoel van warmte, veiligheid en zelfvertrouwen van kinderen is onvoorstelbaar.

Wat doen wij met jouw donatie?

Wij voeren nu de campagne Geef ze warmte en willen hiermee zoveel mogelijk geld ophalen. Jouw donatie wordt omgezet in o.a.:

  • een nieuwe, warme winterjas
  • passende, stevige winterschoenen
  • een warm dekbed
  • een goed bed
  • passende, warme winterkleding

Voor € 150,- kunnen wij al 1 kind een warme start geven in het nieuwe jaar. Alle donaties zijn welkom, zodat we zoveel mogelijk kinderen kunnen helpen!

Ja, ik help mee!

Eenmalig doneren of donateur worden

Wij zijn erg blij met alle donaties. We krijgen daarnaast ook veel hartverwarmende reacties dat men meer wil doen. Ook dat kan! Word donateur van Kinderhulp en doneer automatisch een vast bedrag per jaar, kwartaal of maand. Klik hier om donateur te worden.

Kijktip: Scrooge Live!

Onderdeel van onze Geef ze warmte campagne is het iconische kerstverhaal van Ebenezer Scrooge. Kinderhulp en Omroep MAX vragen samen aandacht voor kinderarmoede in Nederland. Vanuit Dordrecht wordt het televisiespektakel Scrooge Live uitgezonden! Een ontroerend en muzikaal kerstverhaal over armoede.

Heb je de live-uitzending gemist? Je kunt Scrooge Live hier terugkijken. Ook wordt de uitzending herhaald op zondag 25 december rond 8:25 uur op NPO 1. Een warme start van je kerstdagen!

* bron: kwantitatief onderzoek Kinderhulp (i.s.m. Potter Marktonderzoek) onder een representatieve steekproef van 400 ouders in Nederland, oktober 2022