De werkloosheid, armoede en eenzaamheid onder jongeren stijgt. In Nederland groeit 1 op de 15 jongeren tussen de 18 en 21 jaar op in armoede. Dat zijn zo’n 35.000 jongeren voor wie een laptop, vervolgstudie, sportles, goede schoenen, beugel of ingerichte kamer niet vanzelfsprekend is. Hoe armoede je kan beïnvloeden als kind en jongvolwassene vertelt de 22-jarige Annelou.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnogstatistics, marketing om deze video te kunnen bekijken.

Annelou heeft haar hele leven te maken gehad met pesterijen, en vaak het gevoel gehad dat ze anders was. Dat ze er niet bij hoorde. ‘Meedoen’ was lastig, zo voelde het voor Annelou. Ze droeg tweedehands kleding van de kledingbank, ging niet op vakantie, kon niet zomaar mee zwemmen met vriendinnen en had geen mobiele telefoon. Na de scheiding van haar ouders had haar moeder het financieel niet breed, als alleenstaande moeder van vier jonge kinderen. “Als kind heb ik altijd onwijs veel liefde ontvangen van mijn moeder. Maar het financiële stuk, dat zat er eigenlijk nooit in. Het was lastiger om ergens naartoe te gaan. Een uitje dat me is bijgebleven, is dat ik in de zomervakantie heel vroeg werd wakkergemaakt. We gingen als verrassing met z’n allen naar Schiphol, om naar opstijgende vliegtuigen te kijken.”

Volwassen rekeningen, geen volwassen inkomen

Als 22-jarige staat Annelou ontzettend positief in het leven. Ze studeert voor pedagogisch medewerker, loopt stage op een kinderdagverblijf en werkt hard in een bijbaantje. Maar ook als jongvolwassene is het puzzelen, financieel. “Nu ik 22 ben en op mezelf woon krijg ik ook met heel veel andere kosten te maken. Zoals waterschapsbelasting en rioolheffing. Hoe moet ik dat allemaal betalen? Inmiddels heb ik geleerd dat ik dat niet moet gaan uitstellen. Dat ik moet opschrijven wat er nog betaald moet worden en dat ik om hulp kan vragen of soms zelfs kwijtschelding kan aanvragen. Dat ik in elk geval niet moet denken, “oh ja dat komt later wel”!”

Annelou in Scrooge Live

Sommigen zullen Annelou herkennen van haar rol in Scrooge Live; de tv-show van afgelopen december waarin Kinderhulp – samen met producent Mediawater en Omroep MAX – kinderarmoede op de kaart zette. Tijdens de televisieshow kwam Annelou aan het woord over kinderarmoede en ze raakte daarmee vele Nederlanders. Geïnterviewd door Carrie ten Napel blikte ze terug op haar schooltijd. Een verdrietige en eenzame tijd waarin ze zich áltijd anders voelde dan andere kinderen, vanwege haar kapotte schoenen en tweedehands kleding. Met hulp van Kinderhulp kocht ze een nieuwe jas. Een winterjas die haar nog steeds warmte en zelfvertrouwen geeft. “Het verhaal van het meisje met haar winterjas” is veel kijkers bijgebleven.

Annelou vertelt erover: “Sinds ik aan Scrooge Live heb meegedaan voel ik me veel zekerder. Want niemand begint over armoede en je hoort het nergens eigenlijk, dat er armoede is. Terwijl we dit samen moeten doen. We moeten er samen over praten. En nu, na Scrooge Live, beginnen er steeds meer mensen over. En dat geeft me zo’n goed gevoel! Ik ben ontzettend trots als iemand zegt “Annelou, ik zag je op tv, en ik ervaar dat ook zo. Ik heb het financieel ook best moeilijk”. Of dat mensen van mijn leeftijd erover beginnen dat ze het herkennen. Het is ook niet makkelijk in deze tijd, om op jezelf te wonen en rond te komen. En niet iedereen kan financieel terugvallen op zijn of haar ouders.”

“Zo is het toch gelukt om, ja.. groot te worden!”

Een onmisbaar steuntje in de rug

Kinderhulp is er voor alle kinderen én jongeren tot 21 jaar. Dus ook voor jongeren zoals Annelou die een steuntje in de rug goed konden gebruiken. Bijvoorbeeld met een winterjas en een op-jezelf-woon-pakket. En door bij te dragen aan extra schoolkosten, zodat ook Annelou een goed eindwerkstuk kon neerzetten, net als haar klasgenoten. Zoals Annelou het prachtig verwoordt: “Dankzij Kinderhulp, en alles wat er wél was, is het toch gelukt om, ja.. groot te worden!”

Verder lezen over jongerenarmoede?

Tip! Misschien vind je dit ook interessant: