De werkloosheid, armoede en eenzaamheid onder jongeren stijgt. In Nederland groeit 1 op de 15 jongeren tussen de 18 en 21 jaar op in armoede. Dat zijn zo’n 35.000 jongeren voor wie een laptop, vervolgstudie, sportles, goede schoenen of ingerichte kamer niet vanzelfsprekend is. Of een kostbare beugel. Wat armoede met je doet als jongvolwassene – en hoe Kinderhulp het verschil kan maken – vertelt de 19-jarige Isabel.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnogstatistics, marketing om deze video te kunnen bekijken.

Isabel (19 jaar) en haar zusje groeien op met een alleenstaande moeder. Isabel heeft zich altijd ontzettend trots gevoeld op haar moeder, want zij moest veel doen met erg weinig. Alleen door veel en hard te werken, weet Isabels moeder altijd het noodzakelijke mogelijk te maken voor haar dochters. Isabel vertelt: “Ik heb niet zoveel nodig. Eten, drinken, een dak boven m’n hoofd. Daar ben ik ontzettend blij mee. Mijn moeder had weinig geld, maar ze zorgde ervoor dat we altijd te eten hadden en er netjes verzorgd uitzagen. Er was geen geld voor extra’s, maar de basis was er altijd.”

Een nieuwe start

Verstandig met geld omgaan wordt Isabel dan ook met de paplepel ingegoten. “Toen ik jonger was, deed ik regelmatig de boodschappen. Ik hielp mee waar ik kon om het huishouden draaiende te houden. Hierdoor heb ik echt geleerd om verstandig met geld om te gaan. Ik weet als geen ander de beste boodschappen te vinden voor weinig geld!”.

Sinds dit jaar studeert Isabel en ze werkt daarnaast één dag per week. Een nieuwe start, die haar vertrouwen biedt in haar toekomst. Ze beseft maar al te goed dat ze zelf alles moet opbouwen, want financieel terugvallen op haar moeder of vader is geen optie. “Ik weet hoe het bij mijn moeder is gegaan, en dat wil ik écht voorkomen. Mijn moeder heeft me veel geleerd over schulden en hoe je die kunt voorkomen. Mijn moeder is wat dat betreft echt mijn superheld.”

"Dankzij Kinderhulp en dankzij deze beugel, durf ik weer te lachen!”

Iets groots, of iets kleins

Kinderhulp is er voor alle kinderen én jongeren tot 21 jaar. Dus ook voor jongeren zoals Isabel die hulp nodig hebben met iets groots, of iets kleins. Iets dat ze de kracht geeft om mee te doen. Zoals in het geval van Isabel: een beugel. “Ik heb weinig nodig en ben blij met de kleine dingen. Maar die beugel betekent echt veel voor me. In mijn jeugd ben ik veel gepest, onder andere met mijn scheve tanden. Ik wilde al zó lang een beugel, maar dat was voor mij en mijn moeder echt niet te betalen. Als je kijkt wat een beugel of een aanvullende verzekering kost.. Mijn mentor wilde me graag helpen en diende een aanvraag in bij Kinderhulp. Inmiddels heb ik een onderbeugel, en binnenkort krijg ik ook m’n bovenbeugel. Dankzij Kinderhulp en dankzij deze beugel, durf ik weer te lachen!”

Verder lezen over jongerenarmoede?

Tip! Misschien vind je dit ook interessant: