De werkloosheid, armoede en eenzaamheid onder jongeren stijgt. In Nederland groeit 1 op de 15 jongeren tussen de 18 en 21 jaar op in armoede. Dat zijn zo’n 35.000 jongeren voor wie een laptop, vervolgstudie, sportles, goede schoenen, beugel of ingerichte kamer niet vanzelfsprekend is. Hoe het is om als jongvolwassene op jezelf te gaan wonen met weinig middelen – en hoe Kinderhulp het verschil kan maken – vertelt de 19-jarige Fleur.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnogstatistics, marketing om deze video te kunnen bekijken.

Fleur is 19 jaar en thuis wonen – bij haar moeder of bij haar vader en stiefmoeder – is geen optie. Sinds 2020 woont ze daarom in Kamer-Raad bij Humanitas Onder Dak. Een plek voor jongeren tussen de 18 en 26 jaar, die door een problematische thuissituatie niet goed aan hun studie kunnen werken. Het is een woon-, werk- en leerhuis, speciaal voor studenten en leerlingen in Twente. Fleur woont er met name met studenten van het ROC, maar ook studenten van het HBO Saxion, de ARTeZ Kunstacademie of de VAVO wonen in Kamer-Raad. Alle jongeren ontvangen een paar uur per week begeleiding.

Instabiele thuissituatie

Al haar hele leven heeft Fleur te maken met een instabiele thuissituatie. Dat het heftig is, hoe ze is opgegroeid, begrijpt ze. “Maar aan de andere kant weet ik niet beter. Veel ruzie en psychisch geweld om mij heen horen er voor mij gewoon bij.” Ze is dan ook veel met psychologen bezig geweest. De laatste vier jaar merkt ze gelukkig een positief effect. “De mensen van Karakter helpen me, dit werkt wel voor mij.”.

Studeren in coronatijd

Momenteel zit Fleur op het ROC. Ze doet het eerste jaar van de MBO-opleiding tot sociaal werker, al is ze door corona en alle maatregelen tijdelijk gestopt. “Nu met corona hebben we kleinere klassen en zitten we verder uit elkaar. Dat is wel lekker! Alleen thuis leren, dat lukt me niet zo goed. Ik ben te snel afgeleid. Leren vind ik leuk, maar ik krijg al snel te veel prikkels. Ik leer vooral door te doen. Een paar uur per dag geconcentreerd werken is voor mij al heel veel.” In deze lastige tijden haalt Fleur veel kracht uit spiritualiteit. Ze heeft in haar kamer diverse edelstenen staan en ze heeft tarotkaarten waarmee ze sessies doet. Door de spiritualiteit komt ze meer tot zichzelf. Ze leert ervan en het geeft haar rust.

Een thuisgevoel dankzij Kinderhulp

Wat Fleur ook veel rust geeft, is haar eigen kamer, haar eigen plekje. Van Kinderhulp kreeg ze een IKEA-bon, om meubels en spullen te kopen voor haar eigen kamer in Kamer-Raad. “Zonder die hulp van Kinderhulp had ik me niet zo thuis kunnen voelen als nu. Vooral mijn bank ben ik zó blij mee. Zodra ik daarop neerplof, heb ik echt een thuisgevoel.”

Kinderhulp is er voor alle kinderen én jongeren tot 21 jaar. Dus ook voor jongeren zoals Fleur die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Met bijvoorbeeld een winterjas of een bijdrage aan een laptop of andere opleidingskosten. Iets dat ze de kracht geeft om mee te doen. Zoals in het geval van Fleur: meubels voor haar eigen thuis. Lees meer over onze hulp aan jongeren.

Tip! Misschien vind je dit ook interessant: