Tijdens tv-show Scrooge Live zetten we – samen met producent Mediawater en Omroep MAX – kinderarmoede op de kaart. Live vanuit Dordrecht riepen we Nederland op om warmte te geven aan de ruim 300.000 kinderen die in armoede opgroeien. Aan die oproep gaf Nederland massaal gehoor. Verslaggever Carrie ten Napel maakte aan het eind van de show een tussenstand bekend: 6.800 donateurs voor Kinderhulp. En ook na de show liep de teller nog flink op. Dankzij inmiddels ruim 10.000 (!) nieuwe donateurs kunnen wij heel veel kinderen een warme start geven in het nieuwe jaar!

Help je ook mee?

Het zit erop en het was fantastisch: Scrooge Live. Hét televisiespektakel boordevol warmte, kerst, live muziek en humor. Een sterrencast bracht het iconische kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens uit 1843 tot leven. Het verhaal over de verbitterde en oude vrek Ebenezer Scrooge werd vertaald en bewerkt door cabaretduo Remco Veldhuis en Richard Kemper. Dit leverde een prachtshow op waarin knusse kerstscènes, hilarische sketches, schitterende optredens en kwetsbare persoonlijke verhalen elkaar afwisselden.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnogstatistics, marketing om deze video te kunnen bekijken.
Wie speelde wie in Scrooge Live? Maak kennis met alle castleden in deze kerstmedley!

Kinderarmoede

Tussen de geestige grappen en prachtige kerstnummers door doorklonk een heldere en serieuze boodschap: kinderarmoede is een groot probleem. Ook in Nederland. 1 op de 12 kinderen groeit hier op in armoede. En deze bikkels zijn vrij veel gewend: voor hen is een dagje uit of een fiets om met vrienden mee naar school te kunnen fietsen – ook na deze lockdown – niet vanzelfsprekend. Helaas geldt dat ook vaak voor een paar passende schoenen, een nieuwe spijkerbroek of een warme winterjas… Naar schatting ruim 180.000 ouders kunnen deze winter géén winterjas en géén schoenen aanschaffen voor hun kind. Terwijl de kinderen dit wel nodig hebben.

Lees meer: ‘Ook in Nederland lopen kinderen weleens in kleding die niet warm genoeg is.’

Campagne ‘Geef ze warmte’

De interviews door Carrie ten Napel – bij gezinnen thuis die het niet breed hebben – illustreerden dit probleem tijdens de televisieshow. Zoals het verhaal van Annelou (21 jaar), die terugblikte op haar schooltijd. Een verdrietige en eenzame tijd waarin ze zich áltijd anders voelde dan andere kinderen, vanwege haar kapotte schoenen en tweedehands kleding. Met hulp van Kinderhulp kocht ze een nieuwe jas. Een jas die haar nog steeds warmte en zelfvertrouwen geeft.

Wat het gebrek aan goed passende kleding kan doen met het gevoel van warmte, veiligheid en zelfvertrouwen van kinderen is onvoorstelbaar. En dan hebben we het nog niet eens over het erbij horen, het trots iets kunnen laten zien aan je leeftijdsgenootjes. Kinderhulp roept daarom heel Nederland op om de kerstgedachte door te geven. Geef warmte aan kinderen in armoede. Draag bij aan tóch die passende schoenen, goede broek en warme winterjas.

Doneren kan nog steeds

Tijdens Scrooge Live riepen we Nederland op donateur te worden, zodat we samen zoveel mogelijk kinderen een warme start kunnen geven in het nieuwe jaar. Dat we inmiddels heel veel kinderen een warme start kunnen geven dankzij ruim 10.000 nieuwe donateurs is fantastisch, maar we zijn er nog niet… Je kunt nog steeds donateur worden via www.kinderhulp.nl. Dat is hard nodig. Door de gevolgen van de coronacrisis is de problematiek – en jouw hulp – urgenter dan ooit. Elke bijdrage, groot of klein, is dan ook meer dan welkom!

Ik help mee!

Uitzending terugkijken?

Heb je de live uitzending gemist? Bekijk Scrooge Live dan hier terug. De uitzending wordt ook op tv herhaald op donderdag 24 december om 14.20 uur op NPO1. Een warme start van je kerstdagen!

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnogstatistics, marketing om deze video te kunnen bekijken.
Veldhuis & Kemper zongen een hertaling van het nummer ‘Ik wou dat ik jou was’.
Een prachtig lied over rijkdom, armoede, geld delen en warmte geven.