Het lijkt een bericht uit het buitenland, maar niks is minder waar. 1 op de 12 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Kinderen die weten dat een fiets, een nieuw dekbed of Sinterklaascadeautje er vaak niet in zitten. En helaas geldt dat ook voor een paar passende schoenen, een nieuwe spijkerbroek of een warme winterjas. Daarom roept Nationaal Fonds Kinderhulp heel Nederland op: geef ze warmte!

Circa 7% van alle ouders in Nederland – naar schatting ruim 180.000 ouders – kunnen deze winter géén winterjas en géén schoenen aanschaffen voor hun kind. Terwijl de kinderen dit wel nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat gemiddeld één kind per klas weleens naar school moet in kleding die niet warm genoeg is. Zo blijkt uit onderzoek dat Kinderhulp in november 2020 uitvoerde onder ouders in Nederland. Leraren geven aan dat zij armoede het vaakst herkennen aan de kleding of schoenen van een leerling. Ze noemen situaties waarin kinderen op te kleine of aan elkaar getapete schoenen lopen. Of hartje winter in een dun zomerjasje op het schoolplein rennen.

Dat kan niet vindt Kinderhulp. “Wat dat kan doen met het gevoel van warmte, veiligheid en zelfvertrouwen van kinderen is onvoorstelbaar. En dan hebben we het nog niet eens over erbij horen, trots iets kunnen laten zien aan je leeftijdsgenootjes. Laten we daar samen wat aan doen deze wintermaand! ”, roept Anniek Stoker vastberaden.

Verdriet en schaamte gaan hand in hand

Vele ouders zitten met de handen in het haar als hun kind weer een groeispurt heeft of wanneer hun kleding versleten is, maar er geen geld is voor iets nieuws. Ook een goed paar passende schoenen is lastig. Door slijtage kunnen deze niet zomaar van een ander overgenomen worden. Het ontbreken van goede, warme en passende kleding veroorzaakt veel verdriet. Alleenstaande moeder Nicole zegt in een interview met Kinderhulp: “Dat raakt je gewoon. Omdat ik ook wel zie dat soms een broek stuk is en toe is aan vervanging. Maar als er geen geld is, dan kan ik het ook niet kopen.”

Goed passende en warme kleding is een basisbehoefte, maar het betekent voor kinderen en hun ouders nog veel meer. 100.000 vaders en moeders denken dat hun kinderen buiten de groep vallen door hun kleding. Ook heerst er regelmatig schaamte, bij zowel de ouder als het kind. Een vader van drie kinderen zegt:  “Ik schaam me dat ik geen kleding kan kopen voor mijn kinderen. Alleen mijn ouders en vrienden weten ervan.”

Campagne 'Geef ze warmte'

Samen willen we zoveel mogelijk kinderen in Nederland die in armoede leven warmte bieden. Zowel fysiek, door middel van kleding, als ook mentaal. Door ze te laten ervaren dat ze belangrijk zijn en niet anders dan andere kinderen. Wij voeren daarom tot en met 10 januari 2021 campagne, om zoveel mogelijk kinderen een warme start te geven in het nieuwe jaar!

Meer over 'Geef ze warmte'

Onze campagne ‘Geef ze warmte’ is op meerdere plekken te zien. Ook tijdens tv-spektakel Scrooge Live wordt zondagavond 20 december uitgebreid aandacht besteed aan kinderarmoede en geld ingezameld voor deze actie. Scrooge Live is geproduceerd door mediawater, de makers van The Passion, in samenwerking met Kinderhulp en in opdracht van Omroep MAX.