“In ons land zijn er 2,5 miljoen mensen die niet goed kunnen lezen of schrijven. Voor een leesverslaafde zoals ik is dat bijna niet te bevatten! Hoe ziet je leven eruit als je dat briefje naar school van je kinderen niet kunt schrijven, een etiket in de supermarkt niet kunt lezen en (nog belangrijker) de bijsluiter van een geneesmiddel niet kunt begrijpen. Eén ding is zeker: het leven wordt er niet eenvoudiger op. En wat dacht je van je kansen op de arbeidsmarkt? Meer dan de helft van de mensen die schuldhulpverlening nodig hebben blijkt laaggeletterd te zijn.

De basis voor lees- en schrijfvaardigheden wordt gelegd in de kindertijd. En als ik dan van Stichting Lezen en Schrijven hoor dat bijna 14% van alle kinderen in Nederland het risico loopt om laaggeletterd te zijn, dan weet ik dat het een kwestie is van lezen en laten lezen. Met vooral veel oefenen, ‘leeskilometers maken’ noemen ze dat ook wel. Voorkomen is immers beter dan genezen! Die leeskilometers maak je al met een kwartiertje lezen per dag. Valt mee toch? Dat zijn 1.146.000 woorden per jaar. Woorden die nieuw zijn, je fantasie prikkelen en je wereld vergroten.

Kinderen verleiden om in een goed boek te duiken is wel een uitdaging in dit internet- en gadgettijdperk! Om kinderen tot lezen te verleiden heb je vooral veel leuke boeken nodig. Niet alleen op school, maar zeker ook thuis. Daar proberen wij met Kinderzwerfboek voor álle kinderen voor te zorgen, ook daar waar minder geld beschikbaar is om naar de boekwinkel te gaan.

Eenmaal een goed boek gelezen? Dan smaakt dat vaak naar meer. Dat vind ik nou zo mooi aan lezen. Een enthousiaste leerlinge van de Anne Frankschool in Utrecht was het roerend met me eens en sprak de woorden die ik nooit meer zal vergeten: “Lezen is eigenlijk televisiekijken in je hoofd”.

Meer weten over het werk van Kinderzwerfboek of hoe je mee kunt doen? Kijk op www.kinderzwerfboek.nl