Maak ik mijn studie af, waardoor ik een onbetaalbare studieschuld opbouw? Of ga ik toch werken, zodat ik thuis financieel kan bijdragen? Gebruik ik mijn kleine beetje spaargeld om de zorgrekening te betalen of om mijn studieboeken aan te schaffen?

Steeds meer jongeren in Nederland leven in armoede. Zij hebben grote moeite met rondkomen. Studiekosten, woonlasten, de zorgverzekering en boodschappen… Alles moet betaald worden. Volwassen rekeningen, maar geen volwassen inkomen. Dat zorgt soms voor onmogelijke dilemma’s.

Jongeren staan aan het begin van hun volwassen leven. Het is een fase waarin je zelfstandigheid wil opbouwen, niet een problematische schuld. We zien dat steeds meer jongeren in armoede met hun studie moeten stoppen, omdat ze de kosten niet kunnen betalen. Maar dat zorgt uiteindelijk alleen maar voor grotere problemen.

Een goedbetaalde baan vinden wordt lastig én ze moeten hun studiefinanciering terugbetalen. Als je al op jonge leeftijd financiële problemen krijgt, dan heeft het langdurige gevolgen. Daarom is kinderhulp er ook voor jongeren van 18 tot 21 jaar.

"Wij zijn hun vangnet. We helpen met wat er maar nodig is voor een goede start van het volwassen leven!" – Jacqueline, Kinderhulp

Hoe kun jij bedragen?

Wil jij graag bijdragen aan een betere toekomst voor kinderen en jongeren die in Nederland opgroeien in armoede? Van 17 t/m 22 april komen we in actie tijdens onze landelijke collecteweek. Doe met ons mee en maak jouw digitale collectebus aan. Zo maken wij ons samen sterk!

Maak hier een digitale collectebus aan

Leestips

Een goede start van het volwassen leven

Veel jongeren die verhuizen naar een eigen plek, worden ondersteund door familie. Maar als je opgroeit in armoede is dit vangnet niet vanzelfsprekend en is sparen voor je uitzet vaak niet mogelijk. Daarom is Kinderhulp er voor alle jongeren tot 21 jaar die financiële ondersteuning nodig hebben.

Lees verder

Column: op kamers

Kinderhulper Anna kwam als oud-maatschappelijk werker bij gezinnen achter de voordeur. Daar zag ze het effect van onze hulp op jongeren: “vanaf je 18e ben je bij wet volwassen, maar kun je ook al die verantwoordelijkheden dragen?”.

Lees verder