Elk kind verdient een jeugd zonder zorgen. Maar groei je op in een gezin met een krappe beurs? Dan voel je als kind dat er thuis stress is over geldgebrek. Deze kinderen maken er het beste van, maar merken altijd en overal dat er thuis niet genoeg geld is. Genoeg voor een dak boven hun hoofd, dat wel. Maar niet voor een eigen fiets, warme jas, zorgeloos dagje uit of grafische rekenmachine.

Ouders staan voor lastige keuzes. Het geeft stress om je kinderen niet te kunnen geven wat ze nodig hebben. Je kinderen steeds gedwongen ‘nee verkopen’ is ontzettend moeilijk. En als kind wil je gewoon meedoen met je klasgenoten en vriendjes. Zonder je te schamen, omdat je geen fiets hebt. Stress en schaamte hebben gevolgen voor de sociale ontwikkeling van het kind. Heel veel gezinnen in Nederland hebben hiermee te maken. De brieven en rekeningen stapelen zich op, en de stress neemt alleen maar toe…

Moeder Desiree vertelt…

“Het zou goed zijn als er meer over geldstress gepraat wordt. Dat er meer openheid over komt en de schaamte eraf gaat. Armoede kan écht iedereen overkomen. Ik hoop ook, juist in deze tijd, dat er meer begrip voor elkaar daarin kan zijn.”

500x400 landingspagina uitweg

Serious game: Uitweg

In het kader van armoedestress presenteert Kinderhulp ‘Uitweg’. Met deze serious game vragen we aandacht voor de stress waarmee arme gezinnen te maken krijgen. Zo maken vooroordelen plaats voor begrip. Want armoede kan iedereen overkomen.

Meer weten over de gedachte achter dit spel?

Lees meer over armoedestress

Iedereen kan Uitweg spelen

Uitweg is een ‘casual game’. Dat betekent dat je geen spelregels hoeft te leren of ervaring nodig hebt om het te spelen. Bij elke puzzel en opdracht wordt uitgelegd wat je moet doen. Ook is het een ‘serious game’. Het is een spel om op een leuke manier meer te weten te komen over een moeilijk onderwerp: stress. 

Ontsnap uit het doolhof!

In het spel ben je in een doolhof. Het doel is om zo snel mogelijk de uitweg van het doolhof te vinden. Dat doe je door symbolen te onthouden, puzzels op te lossen en opdrachten uit te voeren. Na elke puzzel of opdracht moet je kiezen welke deur je opent. Open je de juiste deur, dan kom je een stapje dichter bij de uitweg. Maar open je de verkeerde deur, dan word je nog meer afgeleid. Als het je uiteindelijk lukt om te ontsnappen uit het doolhof, dan krijg je te zien wat je ‘focusscore’ is. 

Dit kom je tegen in Uitweg

 • Een doolhof
  Vind zo snel mogelijk de uitweg door steeds de deur met het juiste symbool te kiezen. Aan het einde van de game ontdek je de betekenis van deze symbolen.
 • Casual games
  In iedere kamer van het doolhof vind je een puzzel of opdracht die je moet oplossen. 
 • Afleidingen
  Tijdens het spel word je steeds afgeleid, bijvoorbeeld door een tikkende klok. Probeer je focus te houden!
 • Focusscore
  Als je de uitweg hebt gevonden, krijg je te zien wat jouw focusscore is. Vergelijk die met de rest van Nederland en daag je vrienden uit om de game ook te spelen.

Ontdek jouw focusscore

Lukt het jou om je focus te houden en de uitweg te vinden? Probeer het zelf! Uitweg is nu beschikbaar in de Google Play Store en de Apple App Store.

1
2