Armoede. Altijd onmogelijke keuzes

Armoede schaadt de ontwikkeling en gezondheid van een kind. Als geldzorgen je dagelijkse realiteit zijn, brengt elke dag onmogelijke keuzes met zich mee. En dat geeft veel stress, zowel voor ouder als kind. Kinderen die opgroeien in een gezin met armoedestress hebben geen gelijke kansen en juist een grotere kans op (chronische) ziektes, een laag zelfbeeld of sociaal isolement.

Om aandacht te vragen voor de situatie én toekomst van duizenden kinderen in ons land lanceert Kinderhulp op 17 april de podcast ‘Nooit een kwartje?’, de podcast over opgroeien in armoedestress. Onze podcast is gratis te beluisteren op Spotify en Youtube! De afleveringen zijn ook te beluisteren op Amazon Music en Podimo.

Samen met ervaringsdeskundigen en professionals op het gebied van armoede gaan we in gesprek. We duiken diep in de realiteit van geldzorgen, de schrijnende kansenongelijkheid en de pijnlijke sociale uitsluiting die vaak hand in hand gaan met armoede. Ontdek hoe deze last van generatie op generatie wordt doorgegeven en hoe het voelt om als jongere de volwassenheid te betreden zonder het bijbehorende ‘volwassen inkomen’. Luister naar verhalen over ingrijpende veranderingen die alles, inclusief financiën, overhoop halen en zorgen voor armoedestress.

Diverse ervaringsdeskundigen delen openhartig en kwetsbaar hoe armoede hun leven heeft beïnvloed, waardoor luisteraars een dieper begrip krijgen van de complexiteit en impact van armoede op verschillende aspecten van het leven. Luister ‘Nooit een kwartje’, de podcast over armoedestress, en ontdek hoe armoede niet alleen financiële gevolgen heeft, maar ook invloed heeft op fysieke, mentale gezondheid en toekomstperspectief.

Host: Maaike Martens

Als host van de podcast begeleidt actrice en zangeres Maaike Martens het gesprek in elke aflevering.

Maaike Martens, host podcast 'Nooit een Kwartje?'
Foto door Otto van den Toorn

Niet alleen stelt ze vragen en zorgt ze voor een mooi verloop van elke aflevering, ze is erg betrokken bij de verhalen die worden gedeeld:

Als je als kind in armoede opgroeit, sta je meteen 3-0 achter. En al denk je van niet, het kan iedereen overkomen. Armoede is fysiek én mentaal verschrikkelijk ongezond en daardoor is de kans groot dat je er je hele leven lang last van houdt. Ik ben vaak tot tranen toe geroerd door de gesprekken die ik voerde voor deze podcast.

Aflevering 1: Generatiearmoede

In onze allereerste aflevering gaan we in op een onderwerp wat vaak verborgen blijft, maar een grote impact heeft op vele levens; generatiearmoede. Wat is generatiearmoede en wat voor impact heeft het op je leven als je in een cirkel van generatiearmoede opgroeit? Dan loop je het risico dat je later dezelfde financiële problemen doorgeeft aan de volgende generatie. Ervaringsdeskundige Eline vertelt over hoe het opgroeien in armoede nu invloed heeft op haar volwassen leven en deelt haar ervaringen met expert Ben; hoofddocent en onderzoeker bij het lectoraat Social Work van Saxion.

Beluister de aflevering

Aflevering 2: Wat is armoede in Nederland?

Armoede; iedereen kent het begrip. Maar wat is armoede in Néderland nou eigenlijk? Hoe ziet dat eruit? En welke gevolgen heeft armoede voor een kind? In deze aflevering vertelt Anouk over hoe haar leven enorm veranderde toen ze plotseling in armoede belandde. Ze vecht om hier uit te klimmen en beschermt waar ze kan haar dochter tegen de gevolgen van armoedestress. Samen met Roos, hulpverlener en docent armoedebestrijding, bespreekt ze het thema armoede.

Beluister de aflevering

Aflevering 3: Armoedestress

Wat is armoedestress? En wat voor impact heeft het op ouders en kinderen? In deze aflevering deelt moeder Saïda haar bijzondere verhaal, en hoe zij er het allerbeste van maakt. Ze is moeder van 5 waarvan twee adoptiekinderen. In haar werk als wijkverpleegkundige leerde ze deze twee kinderen en hun ouders kennen. Toen beide ouders binnen 2 jaar tijd overleden besloot zij de kinderen in huis te nemen. Samen met Marlijn, schuldhulpverlener en projectleider bij Stadsring51, gaat ze in gesprek over de stress die komt kijken bij armoede.

Beluister de aflevering

Aflevering 4: Sociale uitsluiting en kansenongelijkheid

Armoede brengt niet alleen geldzorgen en stress met zich mee, het beperkt je op allerlei fronten. Niet alleen gaan kansen aan je voorbij als geld een probleem is, ook op sociaal vlak kan niet meer aan alles worden meegedaan. In deze aflevering gaan we in op hoe kansenongelijkheid de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en financiële kansen beïnvloed. Expert Karim is auteur van het boek ‘Van Radicaal naar Amicaal’ en gespecialiseerd in thema’s als kansenongelijkheid, sociale uitsluiting, onderwijs en armoede. Hij gaat in gesprek met ervaringsdeskundige Inayah (20), oprichter van de stichting Hey Y0u.

Beluister de aflevering

Aflevering 5: Menstruatiearmoede

Wist je dat ook in Nederland mensen niet altijd voldoende middelen hebben voor een veilige en comfortabele menstruatie? Armoedestress betekent vaak ook dat er geen geld is voor menstruatieproducten. Monique begrijpt dit maar al te goed. Ze leeft met haar 2 kinderen van 50 euro in de week. Monique zet zich als vrijwilliger in bij het Menstruatie Uitgiftepunt De Roze Hulp als secretaris. Samen met Paula van tijdschrift Period! maken ze menstruatiearmoede bespreekbaar en het effect hiervan op het dagelijks leven.

Beluister de aflevering

Aflevering 6: Volwassenen rekeningen, maar geen volwassen inkomen

Steeds meer jongeren in ons land worstelen met hun financiële administratie en hebben grote moeite met rondkomen. Als je 18 jaar wordt, lopen kosten op: opeens heb je studiekosten, woonlasten, je telefoonrekening, zorgverzekering en natuurlijk boodschappen. En alles moet betaald worden. Wat heeft dit voor impact op jongeren en wat kunnen jongeren doen als zij in deze situatie terechtkomen? Jongere Xaviera (19) gaat in gesprek met Melvin, expert op het gebied van jongerenwerk en projectleider van Music Moves en Impacter. Samen praten ze over gelzorgen als beginnend volwassene.

Beluister de aflevering

Aflevering 7: Rouw en verlies

Het rouwen om een vroeger bestaan. Een bestaan waarin er nog geld was om leuke dingen te doen, maar vooral om de nodige kosten te kunnen betalen. Het niet hebben van de dagelijkse stress die komt kijken bij het wegvallen van je inkomsten. Maar ook het perspectief op de toekomst. Hoewel je er misschien niet meteen aan denkt, armoede brengt rouw en verlies met zich mee. Jeffrey kan hierover mee praten, hij is gedupeerde van de toeslagenaffaire. Expert Angelieke is afgestudeerd aan de Universiteit voor Humanistiek, ze is psychosociaal therapeut gespecialiseerd in rouw en verlies. Samen gaan ze in gesprek.

Beluister de aflevering

Aflevering 8: Kinderarmoede: Het kind centraal

In deze laatste aflevering plaatsen we het kind centraal, omdat kinderen uiteindelijk het meest getroffen worden door de uitdagingen van kinderarmoede in Nederland. In deze aflevering gaan we dieper in op de oplossingen voor dit probleem en stellen we de vraag: Wat zijn de oplossingen tegen kinderarmoede, en wat is daarvoor nodig? Er wordt er gesproken met Bernique en Nicole. Bernique is directeur-bestuurder van Nationaal Fonds kinderhulp en Nicole is bijzonder hoogleraar en doet onderzoek naar kinderarmoede in Nederland. Samen hebben ze het over de complexiteit van kinderarmoede en mogelijke oplossingen.

Beluister de aflevering

Blijf op de hoogte

Wil je graag een seintje krijgen als er een nieuwe podcast online komt?
Of wil je meer weten over armoedestress en hoe jij kunt helpen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Kinderhulp gaat zorgvuldig met jouw persoonsgegevens om. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Leestip

Armoede mag niet bepalen wie je bent

Armoede mag niet bepalen wie je bent, wie je wilt zijn of wie je kunt worden. Dat is waar wij extra aandacht aan gaven in de maand oktober. Kinderhulp zet zich ervoor in dat kinderen en jongeren kunnen opgroeien tot gezonde, zelfverzekerde en veerkrachtige volwassenen.

Lees verder

Minder kansen voor kinderen die opgroeien in armoede

Armoede leidt niet alleen tot financiële beperkingen, maar vaak ook tot sociale uitsluiting en ongelijkheid. Kinderen die in deze situatie opgroeien, krijgen doorgaans minder kansen om mee te doen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn. Dit kan hun toekomstperspectief en zelfbeeld schaden.

Lees verder