De helft van de wereldbevolking menstrueert, maar er is nog steeds veel schaamte en een groot taboe rondom menstruatie. Meisjes die opgroeien in armoede hebben vaak geen geld voor menstruatieproducten. Ze moeten kiezen tussen eten of tampons en maandverband. Zonder deze producten is deelnemen aan sociale, fysieke en economische activiteiten moeilijk. Om toch naar school en werk te gaan, worden onveilige alternatieven gebruikt, wat kan leiden tot infecties en ziektes.

Een dubbel taboe

Er wordt bijna niet over ongesteld zijn gepraat. Zo blijkt ook uit het onderzoek dat Kinderhulp eind 2019 uitvoerde onder bijna 700 hulpverleners. Uit het onderzoek over menstruatiearmoede van Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag blijkt dat zelfs het zien van een tampon negatieve reacties kan oproepen. Dit maakt het nog moeilijker om open te praten over menstruatie, laat staan over het niet hebben van genoeg geld voor menstruatieproducten. Het vragen om hulp wordt dan steeds lastiger. Hierdoor blijft menstruatiearmoede vaak ongezien.

Meer over menstruatiearmoede

Onveilige alternatieven kunnen leiden tot infecties

Om toch naar werk of school te kunnen, gebruiken meisjes die opgroeien in armoede alternatieven om doorlekken te voorkomen. Denk aan toiletpapier, sokken, sponzen of washandjes als vervanging voor maandverband en tampons. Als mensen veilige menstruatieproducten hebben, gebruiken ze deze vaak veel langer dan zou moeten. Dit kan leiden tot infecties en in het ergste geval tamponziekte. Symptomen van tamponziekte zijn bijvoorbeeld hoge koorts, hoofdpijn, duizeligheid, huiduitslag over het hele lichaam, rode ogen, verwardheid en desoriëntatie.

De mentale belasting van menstruatiearmoede

Naast de fysieke ongemakken brengt menstruatiearmoede ook veel mentale stress met zich mee. Meisjes die geen menstruatieproducten kunnen kopen, voelen zich vaak onzeker en beschaamd. Ze zijn bang om door te lekken en gepest te worden. Dit kan leiden tot angst en zorgen, waardoor ze moeite hebben om zich te concentreren op school of werk. De constante stress en schaamte hebben een negatieve invloed op hun zelfvertrouwen en welzijn.

Webafbeelding menstruatie armoede

Het gaan om meer dan alleen tampons en maandverband

Naast de kosten voor menstruatieproducten zijn er extra kosten voor een hygiënische menstruatie. Zo zijn er kosten voor wasmiddel of zeep om vuile kleding te wassen, of om nieuwe kleding te kopen. Een pakje mandverband kost gemiddeld tussen de € 3 en € 6, en je hebt ongeveer anderhalf pakje nodig per menstruatie. Met de kosten voor wasmiddel erbij is het een aanzienlijk bedrag om elke maand te betalen voor menstruatie.

Stop menstruatiearmoede

Kinderhulp wil menstruatiearmoede bespreekbaar maken en de urgentie van het probleem benadrukken. Daarnaast is het mogelijk voor hulpverleners om een aanvraag in te dienen voor een halfjaarpakket of voor financiële hulp. Help jij mee menstruatiearmoede tegen te gaan? Maak menstruatiearmoede bespreekbaar en help meisjes in armoede door Kinderhulp te steunen.

Meer over menstruatiearmoede