In de afgelopen maanden hebben ruim 1100 meisjes een ‘Voor ’t eerst ongesteld’-pakket ontvangen. Door menstruatiearmoede is er vaak geen geld voor maandverband of tampons, maar ook geen aandacht voor voorlichting.
Er heerst nog steeds veel schaamte en een groot taboe rondom menstruatie. Mensen in armoede hebben vaak geen geld voor menstruatieproducten. Ze moeten kiezen tussen eten of tampons en maandverband. Om toch naar school en werk te gaan, worden onveilige alternatieven gebruikt, wat kan leiden tot infecties en ziektes.
Tijdens onze campagne menstruatiearmoede blikt Kinderhulper Anna terug op een van de eerste keren dat zij ongesteld werd. Op school, in de klas, zonder maandverband en doorgelekt. Ze kon er wel om janken.
Menstruatiearmoede is de verdrietige en ongemakkelijke realiteit voor 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland. Daarom zet Kinderhulp zich ook dit jaar in om menstruatiearmoede in Nederland tegen te gaan.
Menstruatiearmoede is de verdrietige en ongemakkelijke realiteit voor 1 op de 10 meisjes en vrouwen. Daarom zet Kinderhulp zich ook dit jaar - samen met Always en olympisch atleet Femke bol - in om menstruatiearmoede in Nederland tegen te gaan.
Het is vandaag Wereld Menstruatiedag. Een dag waar wereldwijd actie wordt gevoerd om taboes rondom de menstruatie te doorbreken. Een dag waar wij het willen hebben over menstruatiearmoede. Wat is het? En waarom is menstrueren en armoede vandaag de dag nog een taboe?
Wist je dat ook in Nederland mensen niet altijd voldoende middelen hebben voor een veilige en comfortabele menstruatie? Daarom vragen wij samen met &C en Always Nederland aandacht voor menstruatiearmoede.
Jaarlijks vragen we samen met Always aandacht voor het doorbreken van de taboes en stigma’s rondom menstruatie. Vandaag trapt Always de nieuwste campagne en doneeractie af.
De FNV roept, samen met negen andere organisaties waaronder Kinderhulp, gemeenten op om menstruatiearmoede vast onderdeel te maken van het lokale armoedebeleid.
Steeds meer meisjes en jonge vrouwen in Nederland hebben te maken met menstruatiearmoede. Uit recent onderzoek in opdracht van Always blijkt dat bijna 53.000 meisjes soms school missen omdat zij onvoldoende geld hebben om menstruatieproducten te kopen: een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar.
Nederland kon er bijna niet omheen afgelopen oktober. Always en Kinderhulp sloegen de handen ineen en vroegen via de campagne #StopMenstruatieArmoede aandacht voor menstruatie-armoede.
Vandaag lanceert Kinderhulp een webpagina waarop meer informatie te vinden is over menstruatiearmoede. Speciaal voor hulpverleners en docenten die tienermeiden en moeders van tienermeiden begeleiden.
Ook in ons land hebben meisjes en vrouwen niet altijd voldoende middelen voor een veilige en comfortabele menstruatie. Om menstruatiearmoede bespreekbaar te maken start Kinderhulp in oktober een bewustwordingscampagne.
Hebben meisjes in ons land altijd voldoende middelen voor een veilige en comfortabele menstruatie? Uit onderzoek van Kinderhulp onder hulpverleners blijkt menstruatiearmoede wel degelijk een probleem.