Sinds eind 2020 voeren we samen met Always campagne. Jaarlijks vragen we samen aandacht voor het doorbreken van de taboes en stigma’s rondom menstruatie. Daarnaast doneert Always tienduizenden pakjes maandverband, waarmee wij tieners met geldzorgen voorzien van halfjaarpakketten. Vandaag trapt Always de nieuwste campagne en doneeractie af.

“Jouw aankoop helpt leerlingen in moeilijke omstandigheden. #stopmenstruatiearmoede”. Deze boodschap van Always kom je vanaf vandaag tegen in alle Kruidvatwinkels. Voor ieder pak maandverband dat daar wordt gekocht tussen 30 januari en 12 maart, doneert Always twee dameshygiëneproducten (maandverbandjes) aan mensen die dit zelf niet kunnen betalen.

Halfjaarpakketten

Ruim een jaar geleden kwam Always op dezelfde manier in actie. Het resultaat? We ontvingen tienduizenden pakjes maandverband. Pallets vol! Hier maakten we met hulp van Scalabor halfjaarpakketten van. Zo konden we tieners die opgroeien met geldzorgen voor langere tijd van maandverband voorzien. Maar liefst 2.800 tieners hebben we op deze manier geholpen.

Webafbeelding menstruatie armoede 1 1
Halfjaarpakket Always maandverband

De reacties hierop zijn overweldigend. De behoefte blijkt groot en de pallets zijn inmiddels leeg. Kinderhulper Anna vertelt: “Scholen, wijkteams, bewindvoerders, voedselbanken, GGD’s, maatschappelijke organisaties en stichtingen klopten bij ons aan voor deze pakketten. Zó fijn dat Always opnieuw in actie komt. We kijken uit naar de nieuwe donatie, zodat we hopelijk rond de zomer weer halfjaarpakketten kunnen uitdelen.”

Webafbeelding menstruatie armoede 1
Kinderhulper Anna op pad met pakketten Always maandverband

Taboe

Het taboe rondom menstruatie(-armoede) blijft een probleem. Zo concludeerde ook Plan International in 2022. We streven naar een wereld waarin menstruatiearmoede als probleem wordt erkend, gesignaleerd en bespreekbaar gemaakt. Alleen dan kunnen we het oplossen.

Kinderhulp heeft daarom de hulp ingeroepen van vele experts, hulpverleners en ervaringsdeskundigen op dit gebied. We ontwikkelden een digitale folder, gevuld met praktische tips & tricks over het signaleren, bespreekbaar maken en oplossen van menstruatiearmoede. Speciaal voor (jeugd)hulpverleners en docenten.

Download gratis de folder

Leestip

#Stopmenstruatiearmoede

Het is vandaag Wereld Menstruatiedag. Een dag waar wereldwijd actie wordt gevoerd om taboes rondom de menstruatie te doorbreken. Een dag waar wij het willen hebben over menstruatiearmoede. Wat is het? En waarom is menstrueren en armoede vandaag de dag nog een taboe?

Lees verder