Kinderen die opgroeien in een gezin met geldzorgen voelen de spanning van hun ouders. Ze maken zich vaak zorgen over hun situatie en de toekomst en dat leidt tot stress. Langdurige stress kan grote gevolgen hebben voor de mentale gezondheid van kinderen. 

Mentale problemen zoals angststoornissen, depressies en chronische stress komen veel vaker voor bij gezinnen die in armoede leven. Dit belemmert niet alleen de gezondheid van ouders, maar ook de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die opgroeien in gezinnen met financiële problemen zien hun ouders worstelen zonder dat zij daar iets aan kunnen doen. Deze situatie veroorzaakt vaak zorgen en stress bij de kinderen. Ze ervaren een gevoel van machteloosheid en missen stabiliteit, wat leidt tot angst over hun toekomst. Kinderen en jongeren die in armoede opgroeien lopen bovendien vaker achter op school vanwege concentratieproblemen en hebben een grotere kans op depressies, eetstoornissen en burn-out

"Het liep een beetje uit de hand. Ik had continu chaos in mijn hoofd en concentreren op school lukte niet goed" – Mateo (17)

Mateo groeit op in armoede en dit heeft een grote impact op zijn gedrag en welzijn. Daardoor werd het voor hem lastig om zich te concentreren op zijn schoolwerk. Lees de verhalen van kinderen die opgroeien in armoede.

Ongezonde stress herkennen bij kinderen

Langdurige stress kan grote gevolgen hebben voor de stemming, het gedrag en de gezondheid van kinderen. Deze ongezonde stress ontstaat wanneer een kind te lang onder druk staat en niet kan ontspannen. Dit kan weer leiden tot prikkelbaarheid, boosheid, lusteloosheid en somberheid. Kinderen kunnen ook concentratieproblemen ontwikkelen en negatieve gedachten over zichzelf en anderen krijgen. Andere veelvoorkomende symptomen van stress zijn huilen, slaapstoornissen, spijbelen en sociale terugtrekking.

Samen tegen armoedestress

Kinderhulp besteedt aandacht aan het onderwerp armoedestress en hoe dit veel gezinnen in Nederland raakt. Lees meer over de impact van armoedestress op kinderen in onze andere artikelen. Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief

Meer over armoedestress