Armoede mag niet bepalen wie je bent, wie je wilt zijn of wie je kunt worden. Dat is waar wij extra aandacht aan gaven in de maand oktober. Kinderhulp zet zich ervoor in dat kinderen en jongeren kunnen opgroeien tot gezonde, zelfverzekerde en veerkrachtige volwassenen.
Sam& en Kinderhulp gaan in op de nieuwe armoedecijfers. Vandaag is door het CBS, SCP en Nibud een nieuwe methode gepresenteerd om armoede in Nederland te meten. Wij vinden het goed nieuws dat de meetmethode tot eenduidige cijfers leidt. Tegelijkertijd maken wij ons zorgen over de toename van werkende armen en van mensen die dieper in armoede raken.
Armoede leidt niet alleen tot financiële beperkingen, maar vaak ook tot sociale uitsluiting en ongelijkheid. Kinderen die in deze situatie opgroeien, krijgen doorgaans minder kansen om mee te doen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn. Dit kan hun toekomstperspectief en zelfbeeld schaden.
Opgroeien in een gezin met armoedestress heeft verstrekkende gevolgen voor een kind. De stress en onmogelijke keuzes van ouders hebben impact op het dagelijks leven en op de toekomst. Daarom vragen wij nu extra aandacht voor armoedestress.
Kinderen die opgroeien in een gezin met geldzorgen maken zich vaak zorgen over hun situatie en de toekomst en dat leidt tot stress. Langdurige stress kan grote gevolgen hebben voor de mentale gezondheid van kinderen.
Bij gebrek aan kabinetsbeleid zal het percentage kinderen dat opgroeit in een gezin met krappe beurs de komende vier jaar stijgen van 4,7% naar 4,9%. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).
Kinderen die opgroeien in armoedestress, hebben een groter risico op langdurige fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Chronische stress, bekend als Early Life Stress (ELS), kan grote gevolgen hebben op latere leeftijd.
Kinderhulper Anna vertelt over de stress die komt kijken bij het lijstje aan benodigdheden voor het nieuwe schooljaar. Bovenaan staat een laptop. Voor ouders die in armoede leven, brengt dit veel stress met zich mee, want geld voor een laptop is er niet. In haar werk en op het schoolplein hoort Anna waar ouders tegenop zien bij het nieuwe schooljaar.
Een nieuw schooljaar brengt voor kinderen en jongeren die opgroeien in armoede vaak extra zorgen en stress. Voor hen komen we in actie. Want ieder kind moet onbezorgd naar school kunnen.
Kinderhulp gaat in gesprek met Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in kabinet-Rutte IV en Bernique Tool, directeur-bestuurder van Kinderhulp. Ze praten onder andere over de dringende noodzaak om de beschikbare hulp effectief te laten zijn. Lees het hele interview.
Recent onderzoek van Nationaal Fonds Kinderhulp onder maatschappelijke organisaties toont aan dat 94% van de ondervraagden in de praktijk ziet dat armoedestress van invloed is op kinderen. Lees meer over het onderzoek.
Op 4, 5 en 6 april nam Kinderhulp deel aan de Impact Fair in de Jaarbeurs Utrecht. Voor het eerst werd hier de grootste impact experience van Europa georganiseerd. Het evenement was een groot succes en trok een gevarieerd publiek! Diverse impactmakers kwamen samen om te netwerken.
Kinderhulp start de campagne Armoedestress bij de Impact Fair op 4, 5 en 6 april in de Jaarbeurs Utrecht om het onderwerp bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Tijdens dit evenement kunnen bezoekers onze exclusieve VR-experience uitproberen en ervaren hoe het is om met constante tijd- en keuzestress op zoek te gaan naar de uitweg. Zien we je daar?
Als geldzorgen je dagelijkse realiteit zijn, brengt elke dag onmogelijke keuzes met zich mee. En dat geeft veel stress, zowel voor ouder als kind. Daarom vraagt Kinderhulp in de maand april extra aandacht voor de situatie én toekomst van ruim 300.000 kinderen in ons land. Dit doen we met onze campagne Armoedestress.