De stijgende prijzen in ons land zorgen voor stress en geldzorgen. Dit heeft een enorme impact op honderdduizenden kinderen en jongeren. Daarom helpt Kinderhulp kinderen van 0 tot 21 jaar met iets groots of iets kleins. Een ingerichte kamer, laptop, schoolspullen, speelgoed, zwemlessen, nieuwe bril; wat er maar nodig is. In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Vandaag het verhaal van Mateo.

Mateo is 17 jaar oud en voetbal is alles voor hem. Hij is enig kind en woont samen met zijn moeder in een wat kleiner dorp. Hij ziet zijn vader niet meer. Toen zijn ouders twee jaar geleden uit elkaar gingen verliep het niet goed. Mateo luisterde slecht en was opstandig, zowel thuis als op school.

"Het liep een beetje uit de hand. Ik had continue chaos in mijn hoofd en concentreren op school lukte niet goed"

Mateo denkt vaak terug aan hoe het op school was. Hij kreeg het gevoel dat niemand hem begreep, zijn moeder niet, maar ook zijn vrienden en de docenten niet. En de mentor was gewoon een eikel. Nou, achteraf gezien niet echt, maar dat vond hij toen wel. Bij zijn voetbalclub was Mateo meer thuis, daar praten ze over voetbal en dat was eigenlijk het enige dat hem nog interesseerde.

Mateo ziet nu zelf ook, omdat hij wat ouder is, wat zijn gedrag deed met zijn moeder. Ze werkt zo hard om voor hun tweetjes te zorgen. Daar voelt hij zich wel schuldig over.

armoedestress, geldzorgen, kinderarmoede, financiële stress
Mateo (17), groeit op in armoedestress

Voetbal heeft Mateo door de moeilijke tijd heen geholpen. Het geeft hem rust in zijn lijf en in zijn hoofd, ook is hij er heel goed in! En dat is niet onopgemerkt gebleven, hij wordt al een tijdje gevolgd en er ligt een aanbod om een jeugdopleiding te gaan volgen. Dit is zijn droom. Maar waarom voelt hij zich dan niet enthousiaster…

Samen met zijn moeder is er een gesprek geweest, over wat de jeugdopleiding zou betekenen. Mateo moet wat aanpassingen doen in zijn leefstijl, zo moet hij bijvoorbeeld anders gaan eten. Daarnaast moet hij naar een nieuwe school. Wel een nieuw begin, dat is een pluspunt. Maar deze school en het sportcomplex zijn ver van huis. Hij zou elke dag op en neer moeten reizen. En dat kost veel geld.

"Mama keek me al bedenkelijk aan, ik weet wat ze denkt. Het aangepaste eten en dagelijks met de trein kost weer extra geld"

Misschien kan ik daarom wel niet echt blij zijn, denkt Mateo. Zijn moeder kan nu net de eindjes aan elkaar knopen, eigenlijk kunnen ze het helemaal niet betalen dat hij die jeugdopleiding gaat doen. Maar, het is zijn droom.

Elk kind hoort zijn of haar dromen te kunnen najagen. Ze zouden niet dagelijks de armoedestress moeten meekrijgen in het gezin waar zij opgroeien. Ook Mateo niet. Daarom heeft Kinderhulp Mateo geholpen zijn dromen waar te maken. Door een bijdrage van Kinderhulp kan hij wél zijn droom achterna en de jeugdopleiding volgen! Dit verandert niet alleen zijn toekomstperspectief, hij krijgt de rust in zijn lijf en hoofd door bezig te zijn met wat hij het allerleukste vindt.

Om de privacy te bewaken van de kinderen die we helpen, anonimiseren we de verhalen die we delen.

Leestip

Het verhaal van… Liang

In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Dit verhaal gaat over Liang, een 5-jarige jongen die samen met zijn moeder woont. Hij wil samen met zijn vriendjes crossen op de fiets, maar hij heeft geen fiets. Zijn moeder heeft geen geld voor een nieuwe en geen tijd om mee te gaan naar het park.

Lees verder

Het verhaal van… Mateo

In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Dit verhaal gaat over een veelbelovend 17-jarig talent, Mateo. Mateo wil zijn dromen najagen, maar soms kost het najagen van dromen geld. En dat heeft Mateo niet.

Lees verder

Het verhaal van… Demi

In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Dit verhaal gaat over Demi, een meisje dat in de noodopvang woont. Ze maakt zich zorgen of haar beugel er straks wel uit kan want dit brengt kosten mee. Kosten waar ze niet voor verzekerd zijn.

Lees verder