Zonder aanvullend beleid zal volgens het Centraal Planbureau de armoede en financiële kwetsbaarheid onder lage inkomens toenemen. Het kabinet zegt dit jaar nog in actie te komen met het “koopkrachtherstelpakket”, maar is dat genoeg? Kinderhulp houdt haar hart vast voor de kinderen die deze financiële dreun mede moeten incasseren.

Het Centraal Planbureau (CPB) presenteerde 9 maart de nieuwste raming – het Centraal Economisch Plan 2022 – waarin onder meer de gevolgen van de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne zijn meegenomen. De voorspellingen voor gezinnen met lage inkomens baren zorgen.

“Zonder aanvullend beleid zal de armoede en financiële kwetsbaarheid onder lage inkomens toenemen”, zo stelt het CPB. “De meeste Nederlandse huishoudens hebben voldoende buffer om de energiekostenschok te absorberen zonder in de financiële problemen te komen of tot armoede te vervallen. Dit geldt echter niet voor de huishoudens die nu al op of onder de armoedegrens leven. Daarnaast is er een groep huishoudens van wie het inkomen boven de armoedegrens valt, maar die een beperkte buffer heeft en daardoor in de financiële problemen kan komen als ze een grote kostenschok ervaart. Een algehele verlaging van de energiebelasting is makkelijk uitvoerbaar, maar is niet zo efficiënt als het doel is om armoede te voorkomen.”

Inflatie-ongelijkheid

Het CPB staat uitgebreid stil bij de zogenoemde “inflatieongelijkheid”. Dat alle huishoudens in Nederland getroffen zullen worden door een flinke kostenstijging is onvermijdelijk. Maar de verwachting is dat lagere inkomensgroepen te maken krijgen met een relatief grotere toename in kosten van levensonderhoud. En de mogelijkheden voor huishoudens om deze kostenstijging te verzachten zijn op de korte termijn beperkt. Kortom: een daling in welvaart en een toename in armoedestress. En dat treft onvermijdelijk ook de kinderen.

Zo illustreert ook de situatie van moeder Jessica. Door de torenhoge energieprijzen én benzineprijzen komen de zwemlessen van haar dochtertje van acht jaar oud in de knel.

Koopkrachtherstelpakket

Vrijdag maakte minister Karien van Gennip van sociale zaken bekend 2,8 miljard euro uit te trekken voor het “koopkrachtherstelpakket”. In dat pakket zit onder andere het verlagen van accijnzen op autobrandstoffen per april, de verlaging van het btw-tarief per juli en een compensatie voor lagere inkomens van 800 euro voor de energierekening.

Maar.. is dat genoeg? Zijn die maatregelen voldoende om op korte termijn de daling in welvaart op te vangen voor alle huishoudens die worden getroffen? Kinderhulp houdt haar hart vast voor de kinderen die deze financiële dreun mede moeten incasseren. We staan paraat om te helpen waar we kunnen. Om kinderen te voorzien van iets groots of iets kleins, zodat ze er gewoon bij kunnen horen.

Kinderhulp helpt. Help jij mee?

Lees meer over wat wij doen, of hoe jij ons kunt steunen zodat we zoveel mogelijk kinderen en jongeren in armoede kunnen helpen!

Ik wil helpen