De stijgende prijzen in ons land zorgen voor stress en geldzorgen. Dit heeft een enorme impact op honderdduizenden kinderen en jongeren. Daarom helpt Kinderhulp kinderen van 0 tot 21 jaar met iets groots of iets kleins. Een ingerichte kamer, laptop, schoolspullen, speelgoed, zwemlessen, nieuwe bril; wat er maar nodig is. In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Vandaag het verhaal van Thomas.

Thomas is 20 jaar en woont sinds kort weer thuis, bij zijn vader. De moeder van Thomas bleek niet in staat om voor hem en zijn 4 broertjes en zusjes te zorgen. Ze werden verwaarloosd. Ze zijn daarom bij hun vader gaan wonen. Dit is inmiddels 5 jaar geleden. De vader van Thomas was niet voorbereid op de veranderingen die dit met zich meebracht. De kosten voor het grote gezin waren (en zijn) hoog. Ze kunnen financieel nauwelijks hun hoofd boven water houden. Door de stress ontstonden er conflicten tussen Thomas en zijn vader en heeft Thomas een tijdje ergens anders moeten wonen.

Ondanks deze moeilijke periode heeft Thomas zijn opleiding afgerond. Hij is nu bezig met een vervolgstudie tot dierenartsassistent. Daarnaast heeft hij een bijbaan in een supermarkt. “Ik probeer mijn vader zoveel mogelijk te helpen. Soms koop ik wat eten of zoals laatst… mijn zusje had écht nieuwe schoenen nodig, dus ben ik met haar naar de schoenenwinkel gegaan.”

"Ik probeer mijn vader zoveel mogelijk te helpen…" – Thomas (20)

Thomas voelt de gevolgen van de financiële problemen elke dag. Hij kan zich slecht concentreren, ervaart veel stress, heeft slaapproblemen en voelt zich verantwoordelijk voor zijn broertjes en zusjes. Hij vangt ze vaak op na school en heeft moeite met het vinden van een balans tussen schoolwerk, helpen in huis en zijn bijbaan.

De vader van Thomas kan nauwelijks het gezin onderhouden, laat staan de kosten voor Thomas zijn studie betalen. Hierdoor staan niet Thomas’ ouders voor een lastige keuze, maar Thomas zelf. “Het is eigenlijk geen keuze”, vertelt hij. “Mijn broertjes en zusjes hebben het harder nodig. En die grote glimlach op het gezicht van mijn zusje toen ze haar nieuwe schoenen had uitgezocht, die had ik voor geen goud willen missen.”

De keerzijde van het helpen met rekeningen, is dat Thomas geen geld overhoudt voor de boeken en licenties die hij nodig heeft om goed mee te komen in de lessen. Hij dreigt achter te gaan lopen op de lesstof en heeft deze schoolmiddelen hard nodig…

Kinderhulp hielp deze 20-jarige dierenartsassistent in spe met de kosten voor studieboeken en licenties, zodat hij een goede start kan maken in zijn volwassen leven!

Om de privacy te bewaken van de kinderen die we helpen, anonimiseren we de verhalen die we delen.

Leestip

Het verhaal van… Thomas

De stijgende prijzen in ons land zorgen voor stress en geldzorgen. Dit heeft een enorme impact op honderdduizenden kinderen en jongeren. In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Vandaag het verhaal van Thomas.

Lees verder

Het verhaal van… Lauren

De stijgende prijzen in ons land zorgen voor stress en geldzorgen. Dit heeft een enorme impact op honderdduizenden kinderen en jongeren. In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Vandaag het verhaal van Lauren.

Lees verder

Het verhaal van… Benthe

Volgens het Centraal Planbureau leven in 2024 bijna één miljoen mensen onder de armoedegrens. Dit heeft een enorme impact op honderdduizenden kinderen en jongeren. In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Vandaag het verhaal van Benthe.

Lees verder