Bernique Tool heeft het stokje overgenomen van Jan Wezendonk als nieuwe directeur-bestuurder van Kinderhulp. Bernique stond de afgelopen zeven jaar met veel plezier aan het hoofd van de Maag Lever Darm Stichting. Nu kiest ze bewust voor een nieuwe stap: “Om bij te dragen aan het welzijn van kinderen en jongeren in armoede… daar stroop je met liefde de mouwen voor op.”

Nieuwsbericht Bernique Tool

Bernique gaat vol energie aan de slag. “Het is zo wezenlijk om bij te kunnen dragen aan het welzijn van kinderen en dat kan bij uitstek bij Kinderhulp. Elke dag weer kunnen we zóveel concrete hulpvragen toekennen. De verhalen erachter geven steeds weer een brok in de keel. Dan weet en voel je hoe belangrijk het is voor kinderen en jongeren die opgroeien in armoede dat ze geholpen worden. Om ontspannen mee te kunnen doen, om te zijn wie ze willen zijn, om gelijke kansen te krijgen en vertrouwen in de toekomst te hebben… daar stroop je met liefde de mouwen voor op.”

Jan Wezendonk blikt terug

Bernique volgt Jan Wezendonk op. Jan stond ruim 28 jaar aan het roer van Kinderhulp. Eind november werd afscheid van hem genomen, zodat hij van zijn welverdiende pensioen kan genieten. Hoe blikt hij terug op zijn tijd bij Kinderhulp?

“Ik kijk met tevredenheid terug. Wat een groei en ontwikkeling hebben we doorgemaakt. Toen ik werd aangenomen, werkten we met vijf man vanuit een herenhuis in het centrum van Deventer. Inmiddels werken we met zo’n 35 collega’s bij Kinderhulp, en zetten we elke dag alles op alles om zoveel mogelijk kinderen die opgroeien in armoede te helpen. De samenwerking met zoveel fijne collega’s is iets dat me bijblijft. Alles wat we de afgelopen jaren hebben bereikt, kan alleen met een heel team. En niet zomaar een team: je ziet bij Kinderhulp dat iedereen uit hetzelfde hout gesneden is. Het zijn stuk voor stuk mensen die bereid zijn dat stapje extra te zetten. Mensen die zich met veel bevlogenheid en enthousiasme inzetten voor ons goede doel.”

Zelf kwam Jan bij Foster Parents Plan (nu Plan International) vandaan toen hij bij Kinderhulp startte. “Voor kinderen het verschil maken; daar word ik warmer van. Ik kan het simpelweg niet hebben als kinderen niet mee kunnen doen. Dat geld vaak een oorzaak is om dingen te missen, en om als kind je talenten en kansen niet te kunnen benutten, daar kan ik me echt boos over maken. Dat raakt me nog steeds. En dat is ongetwijfeld de reden dat ik hier al die jaren heb gewerkt.”

Als er niemand anders is…

“Er áltijd onvoorwaardelijk zijn voor kinderen in armoede, als er geen voorliggende voorzieningen zijn. Dat is een ontzettend mooie en belangrijke plek binnen het spectrum van partijen die zich inzetten voor gezinnen die leven met geldzorgen”, legt Jan uit. ”En dat is ook iets dat ik Bernique graag wil meegeven, om zich daar sterk voor te blijven maken. Die onvoorwaardelijkheid.”

Hoe kijkt Bernique naar deze wens? “Dat is een dierbare, mooie opdracht van Jan. De onvoorwaardelijke liefde die je als ouder voelt voor je kind, betekent immers ook dat je er te allen tijde voor je kind wil zijn. En zo werken we bij Kinderhulp, dat blijven we zo doen. Het vuur dat Jan laat zien als hij daarover praat, dat herken ik bij mezelf ook. Ik kijk ernaar uit om daar met het Kinderhulpteam, donateurs en partners de komende jaren invulling aan te geven. Dankzij Jans enorme ervaring weet hij als geen ander waar we nog meer impact kunnen maken.”

Nieuwsbericht Jan en Bernique

Trots het stokje overnemen

In november hebben Jan en Bernique samengewerkt. Zo kon Jan rustig alles afronden en Bernique degelijk opstarten. Een warme overdracht van een warme organisatie.  “Zoals Jan het de afgelopen 28 jaar heeft opgebouwd, zo draagt hij het ook over. Met zorgzaamheid, met heel veel liefde voor wat er is, en ook met heel veel ruimte en vertrouwen voor wat nog meer kan. Ook voel ik heel veel waardering van Jan naar het hele team, naar wat er bereikt is. Ik denk dat Jan daar ongelofelijk trots op mag zijn. Het maakt mij blij en trots dat ik dat stokje mag overnemen.”

“Het is indrukwekkend wat Kinderhulp dagelijks teweeg brengt. Jaarlijks helpt Kinderhulp inmiddels meer dan 100.000 keer een kind! Dat kan dankzij de enorme hulp van mensen die doneren aan Kinderhulp, de sponsors en zakelijk partners die op de meest creatieve manieren meedenken om zoveel mogelijk kinderen te helpen. Dat deze maand bijvoorbeeld tienduizenden kinderen tóch een Sinterklaascadeautje krijgen, dat is geweldig.”

Eigenwaarde, regie en hulp op maat

Wat spreekt je aan in de manier van werken bij Kinderhulp? “Heel veel! Maar wat misschien wel het belangrijkste is: het zijn niet zomaar laptops, fietsen, kamers, beugels, zwemles of uitjes die we mogelijk maken. Er zit een essentie achter. Meedoen, waardigheid en eigen regie behouden, ook al heb je het moeilijk; dat staat centraal. Het is zó belangrijk dat een kind of jongere gevoel van eigenwaarde meekrijgt. Wij werken vanuit de overtuiging dat als je al met zoveel stress leeft en je afhankelijk bent van hulp, dat het gevoel van grip essentieel is. Het recente WRR-rapport schrijft daar nu ook over.”

De hulp wordt zoveel mogelijk ‘op maat’ ingezet. Daarom werkt Kinderhulp met intermediairs, mensen die dichtbij het gezin staan en zien wat er nodig is. Bernique: “Zo blijven we ook alert op nieuwe uitdagingen. Op die impactthema’s wordt ingesprongen. Zo is er een menstruatiepakket ontwikkeld en is er specifieke hulp voor als je voor het eerst op kamers gaat. Ik ben ook heel enthousiast over het gezamenlijk onderzoeksprogramma, onder leiding van Nicole Lucassen (bijzonder hoogleraar Kinderarmoede) en Mariëtte Lusse (lector Kinderarmoede). Het is belangrijk goed te doorgronden op welke momenten we er écht moeten zijn.”

Dromen en ambities

Staan er al dingen op Berniques lijstje, waar ze als eerste mee aan de slag wil? “De wetenschappelijke samenwerking is heel interessant. We leren zoveel van alles wat we doen. Daar komen onderzoek en praktijk bij elkaar en dat geeft meer impactkansen. Bovendien krijgen wat mij betreft de kinderen en jongeren zelf een stem. Als klankbord; houd ons maar scherp!”

“De ultieme droom is natuurlijk dat ons werk niet meer nodig is. Dat er in Nederland geen kinderen of jongeren in armoede, met armoedestress, opgroeien. Hoewel we ook inzetten op structurele verbetering van bestaanszekerheid, blijkt helaas ons werk nu heel hard nodig. Zeker met de groei van de groep werkende armen bijvoorbeeld. Dus wat mij betreft: zolang er kinderen en jongeren in Nederland in armoede opgroeien, dan zijn wij er, onvoorwaardelijk. We willen nóg meer kinderen zo goed mogelijk helpen.”

Onvoorwaardelijk

“Zolang er kinderen en jongeren in Nederland in armoede opgroeien, dan zijn wij er, onvoorwaardelijk. We willen nóg meer kinderen zo goed mogelijk helpen.”