Op donderdag 17 februari hebben vicevoorzitter FNV Kitty Jong en Irene Verspeek van het Armoedefonds het rapport menstruatiearmoede aangeboden aan Arjen Kapteijns, wethouder Sociale Zaken in Den Haag, ook namens Nationaal Fonds Kinderhulp. In het rapport worden aanbevelingen gedaan voor een effectieve gemeentelijke aanpakst én zijn persoonlijke verhalen te lezen van (jonge) vrouwen die zich weinig of geen menstruatieproducten kunnen veroorloven.
Zo is ook het verhaal van Nikki (45) te lezen: “Hygiëneproducten zijn erg duur. Ik hoop dat ik eerdaags in de overgang kom, dat het afgelopen is met deze ellende.”
Nikki leeft al jaren in armoede. Ze moet rondkomen van 50 euro in de week met twee kinderen. Hulp van de Voedselbank is niet alleen heel welkom, maar ook écht nodig. Zonder die hulp zijn tampons en maandverband voor haar niet te betalen. “In een week gaan er behoorlijk wat verbandjes en tampons doorheen. Het geeft je een heel onzeker gevoel wanneer je zonder producten zit en jezelf moet behelpen met toiletpapier.”
Weg met menstruatiearmoede
De FNV roept, samen met negen andere organisaties waaronder Kinderhulp, gemeenten op om menstruatiearmoede vast onderdeel te maken van het lokale armoedebeleid. Op donderdag 17 februari is hiervoor het rapport ‘Weg met menstruatiearmoede’ overhandigd aan de eerste gemeente. Dat is hard nodig, want één op de tien vrouwen en meisjes kan zich geen menstruatiemiddelen veroorloven.
Kinderhulp wil voor alle tienermeisjes menstruatieproducten toegankelijk maken. Zonder dat het ten koste gaat van de reguliere armoedemaatregelen en met voldoende keuzevrijheid!
Bekijk het rapportMeer weten?
Wil je meer weten over wat Kinderhulp doet om menstruatiearmoede tegen te gaan?
Lees verder