#stopmenstruatiearmoede

Wist je dat ook in Nederland mensen niet altijd voldoende middelen hebben voor een veilige en comfortabele menstruatie? Uit recent onderzoek in opdracht van Always* blijkt dat bijna 53.000 meisjes soms school missen omdat zij onvoldoende geld hebben om menstruatieproducten te kopen: een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar.

Stel je voor: geen geschikte menstruatieproducten kunnen betalen voor jezelf of je tienerdochters. Of maandelijks moeten bezuinigen op groente en fruit om tampons of maandverband te kunnen kopen. Menstruatie-armoede is niet alleen onveilig, maar vooral ook heel ongemakkelijk en verdrietig.

Wat dat met je doet, vertelt Ciska (34 jaar), terwijl ze terugblikt op haar tienerjaren:

een dubbel taboe

“Een paar jaar geleden hadden mijn moeder en ik het niet zo breed. In de supermarkt moesten we keuzes maken. Een pak drinken of een pak maandverband. Ik vind dat dit bespreekbaar moet worden, omdat ongesteld zijn een taboe is en armoede ook.” – Mandy, 18 jaar

Hoewel Mandy en Ciska – heel moedig – delen wat menstruatie-armoede met je doet, wordt hier verder weinig over gesproken. Zo blijkt ook uit het onderzoek dat Kinderhulp eind vorig jaar uitvoerde onder bijna 700 hulpverleners. Het probleem blijft daardoor onzichtbaar, terwijl het voor sommige jongeren wel degelijk aan de orde van de dag is. Dit moet en kan anders, vindt Kinderhulp.

Folder voor hulpverleners en docenten

Kinderhulp heeft daarom de hulp ingeroepen van vele experts, hulpverleners en ervaringsdeskundigen op dit gebied. Vrouwen die op een positieve manier bezig zijn met het creëren van een klimaat waarin menstruatie-armoede minder taboe is. Het resultaat? Een digitale folder, gevuld met praktische tips & tricks over het signaleren, bespreekbaar maken en oplossen van menstruatie-armoede. Speciaal voor (jeugd)hulpverleners en docenten.

Download de folder
Voorkant van de digitale folder rondom menstruatie-armoede

Menstruatieproducten nodig?

Er is hulp! Wanneer er nergens anders (financiële) hulp beschikbaar is, is Kinderhulp er. Dus ook wanneer tampons of maandverband niet altijd passen in een week- of maandbudget. Of wanneer meiden een menstruatiecup willen aanschaffen, maar dat eigenlijk niet kunnen betalen. Ben jij een hulpverlener die meiden en moeders van tienermeiden begeleidt? Weet dat dit speelt en dat je de drempel verlaagt door ernaar te vragen. Kun je vanuit jouw organisatie of lokale initiatieven geen hulp bieden? Dien dan als hulpverlener een aanvraag bij ons in. Kijk voor meer informatie op aanvragen.kinderhulp.nl.

Hulp van Always

En om gezamenlijk bij te dragen aan het oplossen van menstruatie-armoede, slaan Kinderhulp en Always dit najaar voor het tweede jaar de handen ineen. Always doneert opnieuw duizenden pakjes maandverband, zodat Kinderhulp halfjaarpakketten kan verstrekken aan tienermeiden die dit hard nodig hebben. Klik hier om meer te lezen over deze samenwerking.

Steun Kinderhulp

Kinderhulp is er voor alle meiden die met menstruatie-armoede kampen, maar ook voor alle andere kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die in armoede opgroeien. We helpen ze, onvoorwaardelijk. Met een fiets of een warme winterjas. Eindelijk een dagje uit, een nieuw dekbed of tóch een cadeautje van de Sint. Elk kind verdient een jeugd zonder zorgen.

Wil jij Kinderhulp steunen? Elke bijdrage, klein of groot, is meer dan welkom! Maar helpen kan ook op andere manieren: collecteren bijvoorbeeld, langs de deur of digitaal. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf ons volgen. Samen helpen we zoveel mogelijk kinderen die in ons land opgroeien in armoede. Zodat zij er gewoon bij kunnen horen en dezelfde kansen krijgen voor de toekomst.

Ja, ik help graag mee!

* Kwantitatief onderzoek door No Ties, in opdracht van Always. Uitgevoerd in september 2021 onder een groep van 1.282 vrouwen in de leeftijdscategorie 12-25 jaar.