Armoede leidt niet alleen tot financiële beperkingen, maar vaak ook tot sociale uitsluiting en ongelijkheid. Kinderen die in deze situatie opgroeien, krijgen doorgaans minder kansen om mee te doen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn. Dit kan hun toekomstperspectief en zelfbeeld schaden. 

Kinderen die opgroeien in armoede kunnen vaak niet meedoen aan betaalde schoolactiviteiten, zitten niet bij een sport en thuis is er geen geld voor andere activiteiten. In 2021 had meer dan 7% van de gezinnen met een laag inkomen en kinderen tot 16 jaar niet genoeg geld om mee te betalen aan schoolactiviteiten zoals schoolreisjes, volgens cijfers van het CBS. Terwijl buitenschoolse activiteiten er juist voor zorgen dat ze vriendjes maken en zich ontwikkelen op sociaal en emotioneel vlak. Het niet mee kunnen doen met verschillende activiteiten kan ervoor zorgen dat ze geïsoleerd raken van hun leeftijdsgenoten.  

Impact op het zelfbeeld door uitsluiting

Niet mee kunnen doen kan een effect hebben op hoe kinderen zich voelen en naar zichzelf kijken. Dit beaamt Inayah (20). Zij vertelt in onze podcast over hoe zij niet mee kon op schoolreisjes door geldgebrek en de schaamte die ze daarbij voelde. 

"Dan zei de leraar, ze hebben niet betaald, dus ze mogen niet mee" – Inayah (20)

Voor Inayah was het pijnlijk om niet dezelfde ervaringen te kunnen delen als haar klasgenootjes. Ze voelde zich buitengesloten wanneer anderen enthousiast vertelden over hun weekenden of schoolreisjes. Vaak praten kinderen hier niet over uit schaamte of om hun ouders niet extra te belasten, waardoor ze hun gevoelens opkroppen. Deze verborgen emoties dragen vaak ook bij aan een gevoel van eenzaamheid. 

Opgroeien in armoedestress

Inayah’s oudere zus Mia (24) deelt ook haar verhaal over de gevolgen van opgroeien in armoedestress. Op maandagochtend zat Mia vaak achterin de klas, zodat ze niet hoefde te vertellen over haar weekend. Als ze dan toch aan de beurt kwam, verzon ze iets om te verbergen dat ze geen bijzondere dingen had meegemaakt.  

Gevolgen armoedestress

Bij Kinderhulp vragen we in oktober daarom extra aandacht voor de gevolgen van armoedestress op gezondheid, zelfvertrouwen en gelijke kansen van kinderen. Deze stressvolle omstandigheden drukken ook zwaar op hun vooruitzichten en toekomstmogelijkheden. Want als er thuis weinig geld is heeft dit impact op hun ambities en dromen. Wanneer je een opleiding wilt volgen die extra kosten met zich meebrengt, zoals specifieke benodigdheden of extra lesgeld, kan dit een barrière vormen voor het nastreven van je dromen en ambities.  

Meer over armoedestress

Wil je meer weten over de impact van armoedestress op kinderen? Lees hieronder onze andere artikelen en volg ons op sociale media. Blijf op de hoogte over onze activiteiten en campagnes door je aan te melden voor onze nieuwsbrief

Leestip

Minder kansen voor kinderen die opgroeien in armoede

Armoede leidt niet alleen tot financiële beperkingen, maar vaak ook tot sociale uitsluiting en ongelijkheid. Kinderen die in deze situatie opgroeien, krijgen doorgaans minder kansen om mee te doen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn. Dit kan hun toekomstperspectief en zelfbeeld schaden.

Lees verder