Ook in ons land hebben meisjes en vrouwen niet altijd voldoende middelen voor een veilige en comfortabele menstruatie. Hier wordt nog weinig over gesproken, waardoor het probleem onzichtbaar blijft. Om menstruatiearmoede bespreekbaar te maken start Kinderhulp in oktober een bewustwordingscampagne. Kinderhulp en Always trekken daarin samen op. In woord en beeld, maar ook in praktische halfjaarpakketten maandverband.

Menstruatiearmoede

Geen geschikte menstruatieproducten kunnen betalen voor jezelf of je dochters. Of moeten bezuinigen op groente en fruit om tampons of maandverband te kunnen kopen. Ook in ons land hebben meisjes en vrouwen niet altijd voldoende middelen voor een veilige en comfortabele menstruatie. De impact? Volgens hulpverleners verzuimen jongeren school of gebruiken ze onhygiënische alternatieven zoals watten of toiletpapier. Een probleem waar nog weinig over gesproken wordt, maar dat voor sommige jongeren wel degelijk aan de orde van de dag is. Zo blijkt ook uit het onderzoek dat Kinderhulp eind vorig jaar uitvoerde onder bijna 700 hulpverleners.

Bewustwordingscampagne

Dit moet en kan anders, vindt Kinderhulp. In oktober lanceert Kinderhulp een webpagina waarop meer informatie te vinden is over menstruatiearmoede. Hulpverleners kunnen er een digitale flyer downloaden, gevuld met tips & tricks over het creëren van een klimaat waarin menstruatiearmoede minder taboe is. Vele experts, hulpverleners en ervaringsdeskundigen werken mee aan deze bewustwordingscampagne. Vrouwen die op een positieve manier bezig zijn met het bespreekbaar maken van menstruatie en menstruatiearmoede.

Always trapt af

Vandaag gaat Always live met haar eigen campagne. Via een tv-commercial en verschillende uitingen rondom #StopMenstruatieArmoede vraagt Always aandacht voor het onderwerp. En om bij te dragen aan de aanpak van dit probleem doneert Always dit najaar producten aan Kinderhulp en Voedselbanken Nederland. Voor ieder pak maandverband dat bij Kruidvat wordt gekocht tussen 22 september en 2 november 2020, doneert Always een product. De verwachting is dat Kinderhulp enkele tienduizenden pakjes maandverband te vergeven krijgt. Kinderhulp zet deze donatie – met helpende handen vanuit arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor – om in halfjaarpakketten. Pakketjes met steeds acht pakjes maandverband in twee verschillende maten. Zodat meisjes voor een langere periode van maandverband zijn voorzien, en zij zich hier even niet druk over hoeven te maken. Vanaf oktober ontvangen honderden intermediairs van Kinderhulp de uitnodiging om deze halfjaarpakketten maandverband aan te vragen voor hun cliënten die dat het hardst nodig hebben.

IMG 6382

Waar kun jij terecht?

Heb jij regelmatig te weinig geld om voldoende maandverband of tampons te kopen? Of wil je een menstruatiecup aanschaffen maar kun je dit eigenlijk niet betalen? Klop aan bij je hulpverlener. Bijvoorbeeld bij een docent, iemand van het wijkteam, maatschappelijk werk of je bewindvoerder. Zij hebben producten op voorraad of kunnen je helpen om ze ergens te krijgen.

Ben jij een hulpverlener die meisjes en moeders begeleidt? Weet dat dit speelt en dat ernaar vragen de drempel kan verlagen. Zijn er lokaal geen voorzieningen waar een meisje of moeder gebruik van kan maken? Dan is Kinderhulp er! Jij kunt als hulpverlener een aanvraag bij ons indienen. Kijk op kinderhulp.nl/aanvraag voor meer informatie.

Leestip

#Stopmenstruatiearmoede

Het is vandaag Wereld Menstruatiedag. Een dag waar wereldwijd actie wordt gevoerd om taboes rondom de menstruatie te doorbreken. Een dag waar wij het willen hebben over menstruatiearmoede. Wat is het? En waarom is menstrueren en armoede vandaag de dag nog een taboe?

Lees verder