Jongeren zijn onze toekomst. Daarom zet de Verenigde Naties vandaag alle kinderen van 15 tot 24 jaar in de schijnwerpers tijdens de Internationale Dag van de Jeugd. Nationaal Fonds Kinderhulp zet zich onvoorwaardelijk in voor jongeren die in armoede opgroeien. Twan, Isabel, Fleur en Annelou vertelden ons hun inspirerende verhalen. En hoe Kinderhulp het verschil maakt.
In Nederland groeit namelijk 1 op de 15 jongeren tussen de 18 en 21 jaar in armoede op. Daarnaast stijgt de werkloosheid, armoede en eenzaamheid onder deze groep. Ze staan aan het begin van hun volwassen leven, maar hebben soms grote moeite met rondkomen. En dat terwijl ze wel ‘volwassen’ rekeningen moeten betalen: van studie en woonlasten tot (zorg)verzekering en boodschappen.
Buiten de boot
Een baan vinden is – zeker in coronatijd – moeilijk, zo vertelde de 19-jarige Twan. “Mijn vrienden hebben het financieel wel beter. Ik vind het soms lastig om mee te doen wanneer zij allerlei uitjes plannen. Zomaar mee naar de bioscoop kan ik niet, of een mooi cadeau kopen voor iemands verjaardag. Soms voelt het alsof ik daardoor buiten de boot val.”
Ondanks de financiële uitdagingen, timmert Twan hard aan de weg naar een zelfstandig, volwassen en stabiel leven. Hij woont samen met zijn vriendin in een appartement, mede geholpen met een meubelbon van Kinderhulp.
Lees het hele verhaal van TwanZuinigheid als tweede natuur
Voor Isabel (20 jaar) is zuinigheid inmiddels een tweede natuur. “Toen ik jonger was, deed ik regelmatig de boodschappen. Hierdoor heb ik echt geleerd om verstandig met geld om te gaan. Ik weet als geen ander de beste boodschappen te vinden voor weinig geld!”.
Sinds dit jaar studeert Isabel en werkt ze één dag per week. Deze nieuwe start geeft haar vertrouwen in toekomst, want financieel terugvallen op haar moeder of vader is geen optie. “Ik weet hoe het bij mijn moeder is gegaan. Dat wil ik écht voorkomen. Mijn moeder heeft me veel geleerd over schulden en hoe je die kunt voorkomen. Zij is wat dat betreft echt mijn superheld.”
Lees het hele verhaal van IsabelFinancieel puzzelen
Ook Annelou (22 jaar) heeft een sterke band met haar moeder. “Als kind heb ik altijd onwijs veel liefde ontvangen van mijn moeder. Maar het financiële stuk, dat zat er eigenlijk nooit in,” herinnert zij zich. Na de scheiding van haar ouders had het gezin het financieel niet breed, als alleenstaande moeder van vier jonge kinderen. Ook als jongvolwassene is het financieel puzzelen geblazen. “Nu ik op mezelf woon krijg ik ook met heel veel andere kosten te maken. Zoals waterschapsbelasting en rioolheffing. Hoe moet ik dat allemaal betalen? Inmiddels heb ik geleerd dat ik dat niet moet gaan uitstellen. Dat ik moet opschrijven wat er nog betaald moet worden en dat ik om hulp kan vragen of soms zelfs kwijtschelding kan aanvragen. Ik moet in elk geval niet denken: ‘oh ja dat komt later wel’!”
Lees het hele verhaal van AnnelouThuisgevoel dankzij Kinderhulp
De 19-jarige Fleur heeft al haar hele leven te maken met een instabiele thuissituatie. Ze woont daarom sinds 2020 in Kamer-Raad bij Humanitas Onder Dak: een woon-, werk- en leerhuis in Twente voor studenten en leerlingen tussen de 18 en 26 jaar. Daar heeft ze eindelijk een eigen kamer. Van Kinderhulp kreeg ze een IKEA-bon voor meubels en spullen. “Zonder die hulp had ik me niet zo thuis kunnen voelen als nu. Vooral met mijn bank ben ik zó blij. Als ik daarop neerplof, heb ik echt een thuisgevoel.”
Lees het hele verhaal van FleurKinderhulp is er ook voor jongeren
Kinderhulp is er voor alle kinderen en jongeren in armoede, van 0 tot 21 jaar. Dus ook voor jongeren als Twan, Fleur, Isabel en Annelou. We helpen ze graag met iets groots of kleins. Een bed en kledingkast, laptop, een bijdrage aan een vervolgstudie en sportlessen. Of tóch die warme winterjas, goede schoenen en bril. Wat er maar nodig is! Zo horen zij er ook bij en krijgen ze dezelfde toekomstkansen als iedereen.
Meer weten over jongerenarmoede?