In Nederland groeit 1 op de 15 jongeren tussen de 18 en 21 jaar op in armoede. De impact van armoede op jongvolwassenen is groot, vertelt Johnny Versteeg, cliëntondersteuner voor de gemeente Nieuwkoop. Wat nieuwe kleding maakt volgens hem soms al een groot verschil. “Het is triest dat kinderen geen financiële middelen overhouden voor wat leuke kleding voor zichzelf.”

Kinderhulp helpt kinderen die in armoede opgroeien via maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, bewindvoerder, wijkteam van de gemeente of jeugdhulpverlener. Versteeg is een van de vele hulpverleners die een aanvraag bij Kinderhulp indiende. “Kinderen tussen de 17 en 20 jaar die opgroeien in armoede zijn op allerlei terreinen slechter af,” zo schrijft hij. “Er is minder geld voor nieuwe kleren, een dagelijkse warme maaltijd of een vakantie. Daardoor is het risico op sociale uitsluiting groter. Daarnaast hebben ze vaker een negatief zelfbeeld en zijn ze onzekerder en negatiever over hun leven en toekomst. Ze beginnen in feite al met een achterstand op het volwassen worden.”

Taboe

Daarnaast is armoede volgens Versteeg op school en zelfs onder beste vrienden een taboe. “Ze voelen schaamte, jaloezie of uitsluiting, omdat leeftijdgenoten veel meer spullen hebben en dingen kunnen doen. Ze vinden ‘armoede’ ook geen prettig woord. Ze noemen het liever ‘geldzorgen’ of ‘geldproblemen’. Ze willen niet als arm kind worden benaderd. De meeste ouders of alleenstaande ouders leven van een bijstandsuitkering. De toeslagen of kinderbijslag worden vaak besteed aan huurachterstanden en de zorgverzekering.”

Kinderhulp ook voor jongeren

Kinderhulp is er ook voor jongeren tussen de 18 en 21 jaar. We helpen ze met iets groots of kleins. Van een bed en kledingkast tot een laptop, een bijdrage aan een vervolgstudie en sportlessen. Maar ook met kleding, zodat jongeren tóch die warme winterjas, goede schoenen en bril kunnen kopen. In de eerste helft van 2021 maakten we al 2.386 kinderen blij met kleding. Een stijging van bijna 26% in vergelijking met vorig jaar. Versteeg: “Wat nieuwe kleding maakt voor veel van deze kinderen een groot verschil! Zeker voor kinderen met een beperking die vaak toch al niet mee kunnen doen. Kinderen zijn veerkrachtig en heel inventief in het bedenken van manieren om de situatie beter te maken. Ze hebben bijvoorbeeld een bijbaantje of proberen te sparen. Veel kinderen betalen van hun bijbaantje ook zelf de boodschappen voor het gezin. In de redenatie van ouders is avondeten belangrijker dan kleding. Vaak voelen deze kinderen zich schuldig naar hun ouders. Het is triest dat zij geen financiële middelen overhouden voor wat leuke kleding voor zichzelf.”

Meer weten over jongerenarmoede?

“In de meeste gezinnen die met armoede te maken hebben, is de band tussen kinderen en ouders goed. Maar langdurig in armoede opgroeien heeft wel degelijk invloed op het dagelijkse leven, school, het welbevinden en de gezondheid van deze kinderen. Ze hebben vaak minder onderwijskansen en is er een grote kans op voortijdig schoolverlaten en sociale uitsluiting. Leven in armoede heeft ook negatieve gevolgen op hun vrijetijdsbesteding, leefomgeving en de band met hun ouders.”

Ook een aanvraag indienen?

Aanvragen voor hulp gaan via een online portal van Kinderhulp. Ben je nog geen aanvrager, lees dan verder via onderstaande link. Daar kan ook een verzoek ingediend worden om aanvrager te worden. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op via 0570-611899 of stuur een e-mail naar [email protected].

Word aanvrager bij Kinderhulp