Moeder Dejanira neemt je mee in hoe het is als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je kinderen een zorgeloze jeugd wilt geven. De stress, de dilemma’s en vooral: er het allerbeste van maken.

“Ik ben Dejanira, moeder van drie zoons. Mijn twee oudste zoons zijn het huis al uit, en de jongste van twaalf woont nog gezellig bij mij. Ik ben alleenstaand. Vijf jaar geleden ben ik gescheiden. Dat was een lang en heftig proces en ik heb nog steeds een lange weg te gaan.”

Iets voor anderen betekenen

“Door de scheiding ben ik met schulden komen te zitten. En op dit moment kan ik – door mijn gezondheid – geen betaald werk doen. Ik kijk heel erg uit naar de tijd dat dat wél weer kan. En totdat ik daar klaar voor ben, doe ik veel vrijwilligerswerk in de buurt. Boodschappen halen voor mensen die dat zelf niet kunnen bijvoorbeeld. Iets voor anderen kunnen betekenen, dat geeft mij een goed gevoel.”

‘Nee’ verkopen

“Ik maak mij met grote regelmaat zorgen over hoe ik rond moet komen. Ik merk dat ik vaak ‘nee’ moet verkopen aan mijn kinderen. Bij het boodschappen doen al. Maar ook bij kleding, en schoenen. Wanneer voetbalschoenen te klein worden, is het niet vanzelfsprekend dat we nieuwe kunnen gaan kopen. En bijzondere gelegenheden, zoals de feestdagen of een verjaardag, dat is een hele puzzel. Niet lang geleden was mijn jongste jarig. Hij wilde ook graag wat uitdelen op school, maar ik wist niet hoe.”

Warme, passende winterkleding

“Nu de koudere dagen zijn aangebroken probeer ik zo creatief mogelijk te zijn in het vinden van warme, passende winterkleding. Ik krijg kledingstukken, of ik zoek op internet naar gratis kleding. Ook ga ik naar de kledingbank. Daar heb onze winterjassen vandaan. Ik vind het ontzettend fijn dat dat kan. Aan de andere kant is het soms lastig om je kinderen niet te kunnen geven wat ze zo graag zouden willen.”

Schaamte overwinnen

“Lange tijd heb ik me geschaamd voor deze situatie. Maar een jaar geleden heb ik besloten om mijn mond open te doen. Om mijn schaamte te overwinnen en mijn verhaal te vertellen. Ook voor anderen, die in een vergelijkbare situatie zitten. Schaamte over armoede komt vaak tot stand door verschrikkelijke dingen die mensen meemaken. Weet dat je niet alleen bent. Weet dat er hulp mogelijk is. Ik hoop dat andere ouders dan ook besluiten om hun verhaal te delen. En zich niet meer te schamen. Want schaamte zorgt voor veel verdriet, en je kinderen kunnen betere kansen krijgen als je open durft te zijn en om hulp vraagt.”

Mooie dingen op ons pad

“Sinds ik open ben over onze financiële situatie, zijn er een aantal mooie dingen op ons pad gekomen. Al deze dingen hebben wij kunnen doen met de hulp van diverse stichtingen. Zo mocht mijn jongste voor het eerst een dagje uit, we gingen samen naar Madurodam. Geweldig vond hij het. En hij kon op vakantiekamp. En zijn állergrootste passie is voetballen. Maar nieuwe sportkleding is duur. Ook daarmee zijn we geholpen. Als ik niet open was geweest over onze situatie, had ik dit nooit aan hem kunnen geven. Nu kan hij meedoen en erbij horen.”

Deze wintermaanden komt Kinderhulp in actie. Met de campagne “Geef ze warmte!” vragen we aandacht voor de ruim 300.000 kinderen in Nederland die opgroeien in armoede. Zoveel mogelijk kinderen een gelukkige en warme start in het nieuwe jaar geven; dat is ons doel. Tóch een warme winterjas, goede kleding of die passende voetbalschoenen. Doe ook mee en geef ze warmte!

Leestip

Dagboek van moeder Fiona

Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Fiona over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt ze haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je dochtertje een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder

Dagboek van moeder Kathlijn

Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Kathlijn over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt ze haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je kinderen een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder

Dagboek van moeder Lindy

Moeder Lindy neemt je mee in hoe het is als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je kinderen een zorgeloze jeugd wilt geven. De stress, de dilemma’s en vooral: er het allerbeste van maken. Wat betekent 'Geef ze warmte' voor Lindy en haar drie zoons? Lindy vertelt.

Lees verder