Kinderen die opgroeien in armoede praten daar vaak niet over. Uit schaamte, of omdat ze hun ouders niet extra willen belasten. Maar juist praten helpt. Daarom is De Kindertelefoon onmisbaar – ook voor kinderen die te maken hebben met armoedestress.

Armoede gaat verder dan te weinig geld voor een eigen bed of nieuwe kleding. Het kruipt onder de huid. Kinderen voelen de stress van thuis haarfijn aan. Ze horen de ruzies over geld, merken dat er geen boodschappen in huis zijn, of maken zich zorgen of ze straks nog wel een dak boven hun hoofd hebben. Lees meer over armoedestress…

Sommige kinderen proberen te helpen: ze geven hun spaargeld aan hun ouders, betalen zelf hun eten of nemen een bijbaan om bij te springen. Anderen trekken zich juist terug.

“Mijn moeder heeft stress om geld. Wat moet ik doen? Ik ben bang dat we het huis uit worden gezet.”

Niet durven praten – terwijl dat zo belangrijk is

Geldzorgen zijn nog vaak een taboe. Ook voor kinderen. Ze willen er thuis niet over beginnen, willen hun ouders niet belasten. Of ze schamen zich tegenover leeftijdsgenoten, denken dat ze de enige zijn en zijn bang om gepest te worden. Maar juist praten helpt.

Bij De Kindertelefoon vinden kinderen een luisterend oor. Vrijwilligers voeren dagelijks zo’n 1.000 gesprekken met kinderen tussen de 8 en 18 jaar. Over álles. Van vriendschap tot angst, van thuissituaties tot geldzorgen. Kinderen bepalen zelf wat ze delen.

Roline de Wilde (directeur De Kindertelefoon) vertelt: “We praten met kinderen die zich zorgen maken over een gebrek aan basisvoorzieningen zoals eten, kleding of zelfs de huur. Dat zijn zorgen die veel te groot zijn voor een kind. Armoede gaat niet alleen over geld, het raakt hun hele jeugd”.

“Thuis hebben we geldproblemen. Ik ben boos op mijn ouders maar daarna voel ik mij ook schuldig.”

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen

De Kindertelefoon oordeelt niet, denkt mee, en kijkt samen met het kind wat in hun situatie zou kunnen werken. Anoniem, veilig en altijd gratis. De gesprekken zijn vertrouwelijk. De vrijwilligers luisteren, geven ruimte en helpen een kind verder. Soms door te verwijzen naar andere hulp, een organisatie zoals Kinderhulp – als het kind dat wil en eraan toe is.

De Kindertelefoon is er elke dag van 11.00 tot 21.00 uur. Kinderen kunnen bellen naar 0800 – 0432 of chatten via kindertelefoon.nl. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen ook terecht op het forum, waar ze in een veilige omgeving met leeftijdsgenoten kunnen praten.

“Ik heb een mobiel nodig om in schoolsystemen te komen. Iedereen heeft er één maar mijn ouders kunnen het niet betalen.”

Samen naast kinderen die opgroeien in armoede

Kinderhulp en De Kindertelefoon delen een belangrijk doel: er zijn voor kinderen en jongeren die opgroeien met zorgen. Kinderhulp zorgt voor praktische hulp – zoals een fiets, winterjas of laptop – terwijl De Kindertelefoon mentale steun biedt aan álle kinderen en jongeren die een luisterend oor nodig hebben.

Kinderen moeten zich kunnen ontwikkelen, meedoen en kind zijn. Daar hoort ook bij dat je je verhaal kwijt kunt. Daarom zijn we blij dat we samen optrekken. Want ieder kind verdient het om gehoord te worden.

Weten hoe jij een verschil kunt maken voor kinderen die opgroeien in armoede? Lees wat jij kunt doen.

Dankzij De Kindertelefoon heeft elk kind in Nederland altijd iemand om mee te praten.

Leestip

Armoede mag niet bepalen wie je bent

Armoede mag niet bepalen wie je bent, wie je wilt zijn of wie je kunt worden. Dat is waar wij extra aandacht aan gaven in de maand oktober. Kinderhulp zet zich ervoor in dat kinderen en jongeren kunnen opgroeien tot gezonde, zelfverzekerde en veerkrachtige volwassenen.

Lees verder