Een warme jas. Een bril waarmee je goed kunt zien. Een bed om in te slapen. Het lijkt vanzelfsprekend — maar voor heel veel kinderen en jongeren in Nederland is het dat niet. Kinderhulp ziet een zorgwekkende stijging van 40% in aanvragen voor dit soort basisvoorzieningen. Op de Dag van de Kinderarmoede publiceren we een rapport met deze alarmerende cijfers én een dringende oproep aan de politiek: geen kind mag tekortkomen aan de basis.

Rapport armoedestress april 2025 mock up

Ons rapport

“Armoedestress voor kinderen en jongeren in Nederland: basisvoorzieningen onder druk”.
Zo luidt de titel van de rapportage die we vandaag, op de Dag van de Kinderarmoede, publiceren. De cijfers in ons rapport laten niet alleen zien hoe groot het probleem is, maar ook wat er nodig is om het op te lossen. Want als kinderen basisvoorzieningen missen, raakt dat hun dagelijks leven én hun toekomst.

Download hier het rapport Download hier de samenvatting op één A4

Steeds meer basale aanvragen

In de afgelopen vier jaar steeg het aantal kinderen dat door Kinderhulp geholpen is met een bijdrage voor basisvoorzieningen met ruim 40%. Binnen deze forse groei is ook een duidelijke trend zichtbaar, zo illustreert ook deze aanvrager bij Kinderhulp: “Waar we een paar jaar geleden nog aanvragen deden bij Kinderhulp voor de grotere uitgaven zoals een bed of laptop, zijn het de laatste jaren steeds meer basale aanvragen geworden”.

Hulpvragen voor persoonlijke verzorging bijvoorbeeld: in 2024 zijn alleen al duizenden kinderen door Kinderhulp geholpen met menstruatieproducten, zonverzorging of zelfs deodorant of tandpasta. Eenzelfde forse stijging is van toepassing op brillen (+25%), kamerinrichting zoals een eigen bed (+39%) en kleding (+41%). Lees meer over onze hulp in 2024…

De nood is hoog

“Wij merken dat de nood hoog is.” licht Jacqueline Kremer-Duzijn (Hoofd Bestedingen bij Kinderhulp) toe. “Ondanks andere voorzieningen, zoals regelingen vanuit de gemeente of collega-fondsen, is onze hulp als vangnet nog zo hard nodig. Dat is zorgwekkend, want kinderen mogen nooit de dupe worden van armoede. Ons rapport roept op tot actie.”

Leonida (18): “We zijn bezig met overleven”

Leonida (18) is er kraakhelder over, deze week in Den Haag. Samen met Mia, Dagmar en Anisa  overhandigde zij ons rapport aan staatssecretaris Jurgen Nobel. Vier jongeren die uit eigen ervaring vertelden wat het betekent om op te groeien met armoedestress thuis. Want één van de belangrijkste aanbevelingen uit ons rapport luidt: geef kinderen in armoede een stem.

Ze deelden hoe het is om op te groeien zonder eigen fiets, zonder warme jas. Zonder uitzicht op kansen. “Nadenken over de toekomst? Daar is geen ruimte voor,” zei Leonida. De staatssecretaris reageerde geraakt: “Fijn en moedig dat jullie hier zijn. Er heerst nog altijd een taboe.” En Mia bevestigde dat: “Je moet altijd twee keer zo hard werken. Door de vooroordelen.”

DSC00830
Vlnr: Anna (Beleidsmedewerker Kinderhulp) – Jurgen Nobel (Staatssecretaris Participatie en Integratie) – Leonida (ervaringsdeskundige) – Dagmar (ervaringsdeskundige) – Mia (ervaringsdeskundige) – Marcel (voorzitter Raad van Toezicht Kinderhulp) – Anisa (ervaringsdeskundige) – Marijke (Hoofd bedrijfsvoering Kinderhulp)

Schaamte, stress en schuldgevoel

Armoede gaat namelijk niet alleen over geld, het brengt grote zorgen met zich mee voor kinderen die ermee te maken krijgen. Die impact onderstreept ook De Kindertelefoon. Roline de Wilde (directeur De Kindertelefoon) vertelt: “We praten met kinderen die geen kinderfeestje vieren of niet op vakantie gaan, omdat daar thuis te weinig geld voor is. Maar ook met kinderen die zich zorgen maken over niet genoeg geld hebben voor basisvoorzieningen zoals eten, kleding of zelfs de huur. Ze zijn bang om hun huis kwijt te raken, schamen zich, voelen zich schuldig over de kosten die voor hen worden gemaakt of proberen te helpen met hun spaargeld. Dat zijn zorgen die veel te groot zijn voor een kind. Armoede gaat niet alleen over geld, het raakt hun hele jeugd”.

17 april: Dag van de Kinderarmoede

Kinderhulp zorgt voor directe, concrete hulp – zonder gedoe, zonder stigma. Maar we doen meer. We zetten kinderarmoede op de kaart, delen kennis en trekken in Den Haag aan de bel zo hard we kunnen. En ieder jaar op 17 april, de Dag van de Kinderarmoede staan we op voor de honderdduizenden kinderen in Nederland die opgroeien in armoede. 

Doe mee

Deel dit verhaal, lees ons rapport en steun de collecteweek. Like, reageer en deel onze berichten op LinkedInInstagram en Facebook. Delen, doneren, praten – elke actie telt! Want samen zorgen we ervoor dat elk kind zo groot kan worden als het wil.

Over Kinderhulp

Kinderhulp zet zich al 65 jaar in voor kinderen en jongeren van -9 maanden tot 21 jaar die opgroeien in armoede in Nederland. Kinderhulp fungeert als een vangnet. Wanneer er geen andere voorliggende voorzieningen beschikbaar zijn, zoals regelingen vanuit de gemeente of ondersteuning van een andere lokale of landelijk organisatie, dan is Kinderhulp er wél. Met hulp op maat: met dát wat het kind nodig heeft. Dit rapport toont aan dat dit vangnet heel hard nodig is in Nederland.

Leestip