Op 17 april stonden we samen stil bij iets dat eigenlijk elke dag aandacht verdient: de impact van armoede op kinderen in Nederland. In 2023 riep Kinderhulp deze dag in het leven om aandacht te vragen voor de situatie én toekomst van honderdduizenden kinderen in ons land. Hoewel het niet de eerste editie was, waren we dit jaar overdonderd door wat er gebeurde. In het hele land werd gekeken, geluisterd, gedeeld en gesproken. Lees je mee?
De Dag van de Kinderarmoede maakte los. Op social media, in de media, in de politiek en bij duizenden mensen thuis. Er werd gesproken over kinderarmoede op plekken waar het anders te stil bleef. Dat is winst. Grote winst.
Ons onderzoeksrapport
We publiceerden ons onderzoeksrapport “Armoedestress voor kinderen en jongeren in Nederland: basisvoorzieningen onder druk”. De cijfers en verhalen daarin maakten indruk. Het rapport leidde tot interviews en aandacht in o.a.:
- NOS journaal, RTL Nieuws, Hart van Nederland, NPO Radio 1
- Landelijke en regionale kranten, zoals dit artikel in de Trouw
- Social media posts van maatschappelijke organisaties en betrokken ouders
En ook:
📍 We boden het rapport aan staatssecretaris Jurgen Nobel en Tweede Kamerlid Esmah Lahlah, waarna de inhoud direct aan bod kwam in het Tweede Kamerdebat.
📍 Dr. Mariëtte Lusse van het Onderzoeksprogramma Kinderarmoede gaf aan de Hogeschool Rotterdam een openbare les over kinderarmoede.
📍 Verschillende bedrijven en organisaties zoals Flexa, Plegt-Vos en Sam& voor alle kinderen deden mee met acties en campagnes om hun steun te laten zien.
Directe impact
Een voorbeeld van zo’n actie? Tientallen vrijwilligers van bouwbedrijf Plegt-Vos zetten zich in om kinderen te helpen die geen eigen bed hebben. In samenwerking met Kinderhulp en maatschappelijke organisaties timmerden zij houten bedden en leverden ze deze persoonlijk af bij gezinnen in Oost-Nederland.
“Een goed bed lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet voor ieder kind. Daarom bedacht ik deze actie om samen met mijn collega’s op vrijwillige basis de handen uit de mouwen te steken” zegt Arjan ten Elsen (voorman bij Plegt-Vos). “We wilden iets doen dat bij ons vak past én direct impact maakt. Dat is gelukt.”
Het kind centraal
Impact maken gebeurde ook aan de andere kant van het land, aan de Hogeschool Rotterdam. Dr. Mariette Lusse gaf aan de Hogeschool Rotterdam een openbare les. De boodschap: alleen samen kun je armoede aanpakken en de gevolgen voor de kinderen verlichten. Mariëtte: “We denken vaak dat als het met de ouders goedkomt, het probleem ook voor de kinderen is opgelost. Maar kinderen hebben hun eigen zorgen en verdienen een eigen plek in het beleid.”
Niet voor niets luidde één van de belangrijkste aanbevelingen uit ons rapport: geef kinderen in armoede een stem. Kinderhulpdirecteur Bernique licht toe: “Vraag niet alleen: wat kunnen we ouders bieden? Maar ook: wat heeft het kind zelf nodig om veilig en gezond op te groeien?”.
"Kinderen hebben hun eigen zorgen en verdienen en eigen plek in het beleid"
We zijn er stil van
De aandacht voor de Dag van de Kinderarmoede 2025 was overweldigend. We zijn er nog een beetje stil van… maar we blijven niet stil. Want we weten ook: de kinderen om wie het gaat, kunnen zich geen adempauze veroorloven. Hun situatie verandert niet vanzelf.
De Dag van de Kinderarmoede raakte. Maar het échte werk zit in alles wat we daar omheen doen – dag in, dag uit. We blijven bouwen aan een samenleving waarin élk kind mee kan doen. Oók als er thuis geen geld is. Want kinderen mogen nooit de dupe worden van armoede.
Maar dat kunnen we niet alleen. We hebben jou nodig. En iedereen die gelooft in gelijke kansen.
Help je mee?
Steun Kinderhulp; geen gift is te groot of te klein. Like, reageer en deel onze berichten op LinkedIn, Instagram en Facebook. Delen, doneren, praten – elke actie telt! Want samen zorgen we ervoor dat elk kind zo groot kan worden als het wil.