De stap naar zelfstandigheid is voor veel jongeren een spannend moment in hun leven. Voor jongeren die opgroeien in armoede kan deze overgang voor stress zorgen. Daarom helpt Kinderhulp jongeren tot 21 jaar die ondersteuning nodig hebben bij deze stap naar volwassenheid. Bijvoorbeeld door het uitdelen van de op-jezelf-woon-box.

Jongeren kunnen bij ons terecht voor hulp met iets groots of iets kleins. Denk aan een bed en kledingkast, laptop of een bijdrage aan een sportlessen of een vervolgstudie. En nu ook voor de op-jezelf-woon-box. Dat is nodig, want op jezelf wonen is duurder dan vroeger. Bovendien hebben jongeren een kwetsbare positie in de samenleving, waardoor het moeilijker kan zijn om aan het volwassen leven te beginnen. Hulpverleners kunnen bij ons een aanvraag indienen voor de op-jezelf-woon-box.

Eigen plek inrichten met de inhoud van de box

De box is speciaal samengesteld om de stress rondom zelfstandigheid te verlichten en zit vol met praktische spullen die het makkelijker maken om een eigen plek in te richten. Denk aan:

  • een cafetière, koffie en koffiemokken;
  • ontbijtborden, schaaltjes en bestek;
  • snijplank en mesjes;
  • schoonmaakspullen, zoals een emmer, sponsjes en stoffer en blik;
  • glazen en onderzetters;
  • decoratie, zoals een plaid, een kaars en een fotolijstje;
  • een cadeaukaart voor de Xenos.

Alles om de eerste dagen op jezelf succesvol te beginnen. Bovendien wordt alles geleverd in een kistje dat ook als tafeltje gebruikt kan worden. Iedereen kan bijdragen aan deze box. Met bijvoorbeeld een donatie of door Douwe Egberts-waardepunten te doneren.

Armoede stopt niet bij 18 jaar

Ook jongeren hebben te maken met armoedestress. Jongeren die zelfstandig (moeten) wonen en zijn opgegroeid in armoede worstelen met de volwassen verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Ze staan aan het begin van hun volwassen leven, maar door de gevolgen van opgroeien in armoede kunnen ze niet altijd de ‘gewone’ ervaringen van een 18-plusser beleven. Daarom is Kinderhulp er ook voor hen. Onvoorwaardelijk.

Lees meer over jongerenarmoede

Het dagboek van Jayson

Tijdens Scrooge Live vertelde Jayson (20) over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, en voor het eerst op jezelf wil gaan wonen?

Lees verder