Donderdag 16 juni kwam de Provincie Estafette van ons project Kinderzwerfboek aan bij de laatste provincie: onze “thuisbasis” Overijssel. Groot feest en vele leeskilometers voor álle kinderen! Ook voor kinderen die in armoede opgroeien.

Nieuwsoverzicht KZB
Fotografie: In The Picture

Na drie jaar rondtrekken door Nederland, kwam de Kinderzwerfboek Provincie Estafette “thuis” in Deventer. Burgemeester König van Deventer, commissaris Heidema van Overijssel, Ambassadeur Igor Krulsnor en de kinderen van Kindcentrum Het Palet sloten de estafette feestelijk af door vele kinderboeken te laten zwerven. Want lezen is superleuk én superbelangrijk! 

Stel je eens voor: kinderen die 15 minuten lezen per dag, lezen al gauw 1.146.000 woorden per jaar. Leeskilometers! Dit zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. De kans op een goede toekomst wordt daarmee flink vergroot.

“Voorsprong in je leven”

Zo vertelde ook Andries Heidema, commissaris van de Koning in Overijssel: “Een boek lezen is vooral leuk. Ik gun alle kinderen om het plezier van lezen te ontdekken. Lezen geeft je bovendien een voorsprong in de rest van je leven. Om sneller teksten te begrijpen, maar ook om je beter in te leven en zo meer begrip te hebben voor anderen. Ik hoop daarom dat in Overijssel steeds meer kinderboeken gaan zwerven én gevonden worden”.

En ook Burgemeester Ron König vertelde: “Deventer is trots op Kinderzwerfboek. Onze stad is van oudsher een echte boekenstad; op 7 augustus wordt bijvoorbeeld de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt gehouden. Uit het hele land komen duizenden boekenliefhebbers om de vele boekenkraampjes te bezoeken. Het is dus niet zo gek dat Kinderzwerfboek in Deventer is aangekomen: in deze boekenstad komt zij thuis.”

Nieuwsoverzicht KZB 2
Fotografie: In The Picture

12 provincies, 1 doel

Jetta Klijnsma gaf op 16 april 2019 het startsein voor de Provincie Estafette. “Als meer kinderen hun boeken laten zwerven, kunnen meer kinderen boeken lezen!” Met deze boodschap trok ons project Kinderzwerfboek het land in. Iedere provincie werd bezocht en alle commissarissen van de Koning werd gevraagd om hun favoriete kinderboek uit zwerven te sturen in de volgende provincie.

In het hele land werd Kinderzwerfboek met open armen ontvangen. De leukste boeken zijn gaan zwerven. Een boek in de Friese taal of geschreven in het dialect van Horst. Grappige boeken en klassiekers. Dankzij de oproep van iedere commissaris, hebben veel kinderen ook hun favoriete boeken uit zwerven gestuurd. Allemaal boeken met een zwerfsticker. Boeken die gelezen moeten worden, want lezen is zó leuk en belangrijk!

Nieuwsoverzicht KZB 1
Fotografie: In The Picture

Zwerven in andermans hoofd

Tijdens een lange reis door het land gingen we in gesprek met alle 12 de commissarissen van de Koning. Al snel bleek dat lezen favoriet is van veel commissarissen. Want wat is er fijner dan even helemaal weg te dromen in een boek? Lezen is net als reizen, als zwerven. Je reist door het leven van een ander, in het hoofd van een ander, in een wereld die je misschien nog helemaal niet kent. Jouw eigen leven kan er mooier van worden, terwijl je gewoon in je eigen bed ligt te lezen. Het geeft plezier en ontspanning. Even álles om je heen vergeten en in een andere wereld duiken.

Het is ook fijn dat er veel keus aan boeken is. Dus begin je aan een boek en denk je al snel ‘dat is niets voor mij’, pak dan een ander. Zwerf net zolang totdat een verhaal je te pakken heeft! Boeken mogen zwerven, maar lezers ook. We houden niet van zwerfafval, maar zijn dol op zwerfboeken! Dus heb jij nog boeken in de kast staan die je met anderen wilt delen? Laat ze zwerven! Van kind naar kind, van je provincie naar alle windstreken en weer terug.

De Provincie Estafette is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Lees verder

Kinderzwerfboek

Er bestaan inmiddels duizenden KinderzwerfboekStations mét Kinderzwerfboeken. Met deze mini-bibliotheekjes bieden we alle kinderen in (aandachts)wijken door heel Nederland de mogelijkheid om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen.

Lees verder

Hoog bezoek bij Kinderzwerfboek

Wát een feestweek bij Kinderzwerfboek. Niet alleen de beroemde Igor Krulsnor, maar ook gouverneur Emile Roemer, wethouder Marjolein Moorman en oud-Kamervoorzitter Khadija Arib brachten een bezoek aan twee splinternieuwe Kinderzwerfboekstations.

Lees verder