Kinderzwerfboek is een bijzonder project van Kinderhulp. Want Kinderzwerfboek kom je overal tegen. Er bestaan inmiddels duizenden KinderzwerfboekStations mét Kinderzwerfboeken. Met deze mini-bibliotheekjes bieden we alle kinderen in (aandachts)wijken door heel Nederland de mogelijkheid om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. Hierna kunnen zij deze boeken laten zwerven, zodat andere kinderen ze ook kunnen lezen.

KinderZwerfBoek Logo FC RGB

Lezen is belangrijk

We doen dit omdat lezen heel erg belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Helaas verlaat nog steeds 17% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Dit komt deels omdat er thuis geen boeken zijn. En daar wil Kinderhulp iets aan doen. Want kinderen die opgroeien met boeken in hun omgeving gaan gemiddeld drie jaar langer naar school.

Lezen is vooral heel erg leuk!

Lezen is natuurlijk ook gewoon heel erg leuk. Je doet kennis op, leeft mee met personages en gaat mee op avonturen. En kinderen die in armoede opgroeien kunnen met een boek ook even ontsnappen aan de harde realiteit. Lezen kan dus ook écht een wereld van verschil betekenen.

Het idee van Kinderzwerfboek is simpel

Kinderboeken met een speciale zwerfsticker worden overal achtergelaten. Kinderen mogen ze gratis meenemen om te lezen. Hierna kunnen zij het het boek laten zwerven, zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen. De zwerftocht van boeken kan worden gevolgd op de website.

kzb 900400 2

Kinderboeken doneren?

Kinderzwerfboek zorgt er al 12,5 jaar voor dat élk kind de mogelijkheid krijgt om te lezen. Zo roepen we iedereen op om ruimte te maken in de boekenkast en gelezen kinderboeken uit zwerven te sturen.

Heb je zelf kinderboeken in de kast staan die je kinderen niet meer lezen en een nieuw leesleven verdienen? Breng deze boeken dan naar een KinderzwerfboekStation, zodat andere kinderen ervan kunnen genieten!

Hoe doe je mee?

Tel alle boeken op die je uit zwerven stuurt. Vraag vervolgens zwerfstickers aan op onze website. De stickers zijn gratis en worden binnen twee weken naar je toegestuurd. De ene sticker plak je op de kaft van het boek. De andere sticker plak je aan de binnenkant van de kaft. Vraag codes aan op de site en schrijf die op de stickers. Met die code kun je de zwerftocht van het boek volgen.

Vraag de gratis stickers aan

Breng de boeken naar een KinderzwerfStation

Nu komt het leukste gedeelte… stuur je boek op avontuur, zodat andere kinderen het ook kunnen lezen! Je kunt zelf een originele plek bedenken voor je boek. Of breng het boek naar een KinderzwerfboekStation bij jou in de buurt.

Zoek een KinderzwerfboekStation bij jou in de buurt

Over Kinderhulp

Kinderhulp is er voor alle kinderen en jongeren tot 21 jaar die in Nederland opgroeien in armoede. We helpen hen bijvoorbeeld met een bijdrage aan een schoolkamp, een goede set kleding, een laptop voor huiswerk, een fiets, speelgoed of spullen om een kinder- of tienerkamer in te richten. Wanneer andere instanties niet kunnen helpen, is Kinderhulp er. Onvoorwaardelijk. Lees meer over wat wij doen en hoe jij ons kunt helpen.