Groot feest! Na drie jaar rondtrekken door Nederland, komt de Kinderzwerfboek Provincie Estafette deze maand “thuis” in de laatste provincie: Overijssel. De grote finale vindt op 16 juni plaats in Deventer, daar waar Kinderhulp is gevestigd. Kinderzwerfboek bezoekt Kindcentrum Het Palet en samen met de leerlingen zullen de Commissaris van de Koning en burgemeester Ron König heel veel boeken laten zwerven. Want lezen is superbelangrijk! 

Webafbeelding blog
Archieffoto Provincie Estafette in Limburg met gouverneur Emile Roemer

Provincie Estafette

Jetta Klijnsma gaf op 16 april 2019 het startsein voor de Provincie Estafette. “Als meer kinderen hun boeken laten zwerven, kunnen meer kinderen boeken lezen!” Met deze boodschap trok ons project Kinderzwerfboek het land in. Iedere provincie werd bezocht en alle Commissarissen van de Koning werd gevraagd om hun favoriete kinderboek uit zwerven te sturen in de volgende provincie.

In het hele land werd Kinderzwerfboek met open armen ontvangen. De leukste boeken zijn gaan zwerven. Een boek in de Friese taal of geschreven in het dialect van Horst. Grappige boeken en klassiekers. Dankzij de oproep van iedere Commissaris, hebben veel kinderen ook hun favoriete boeken uit zwerven gestuurd. Allemaal boeken met een zwerfsticker. Boeken die gelezen moeten worden, want lezen is zó leuk en belangrijk!

Waarom is lezen belangrijk?

Volgens de leesmonitor loopt 24% van de Nederlandse 15-jarigen het risico om laaggeletterd te worden. Zij scoren op het laagste niveau van leesvaardigheid in het PISA-onderzoek. Eén van de oorzaken van een taalachterstand bij kinderen is dat ze onvoldoende lezen. In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. En dat terwijl leeskilometers maken zo belangrijk is… Stel je eens voor: kinderen die 15 minuten lezen per dag, lezen al gauw 1.146.000 woorden per jaar. Leeskilometers! Dit zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. De kans op een goede toekomst wordt daarmee flink vergroot.

De Provincie Estafette is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Lees verder

Kinderzwerfboek

Er bestaan inmiddels duizenden KinderzwerfboekStations mét Kinderzwerfboeken. Met deze mini-bibliotheekjes bieden we alle kinderen in (aandachts)wijken door heel Nederland de mogelijkheid om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen.

Lees verder

Hoog bezoek bij Kinderzwerfboek

Wát een feestweek bij Kinderzwerfboek. Niet alleen de beroemde Igor Krulsnor, maar ook gouverneur Emile Roemer, wethouder Marjolein Moorman en oud-Kamervoorzitter Khadija Arib brachten een bezoek aan twee splinternieuwe Kinderzwerfboekstations.

Lees verder