Van een mooie dag in het Nederlands Openluchtmuseum en tienduizenden zwervende kinderboeken tot het uitrollen van een halve leeskilometerzin: de Nationale Kinderzwerfboekdag op 6 oktober was een groot succes!

KZBdag
Foto: In The Picture

Kinderzwerfboekdag is een samenwerking tussen Kinderzwerfboek (onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp), DHL en het Nederlands Openluchtmuseum. Het doel van deze dag is om kinderen enthousiast te maken voor het lezen van boeken. Daarnaast was 6 oktober de start van de Kinderboekenweek, met dit jaar als thema ‘Worden wat je wil’. Kinderen die een gelezen kinderboek meenamen naar het Openluchtmuseum mochten deze dag gratis naar binnen. Zij konden daar genieten van een optreden van Igor Krulsnor, kinderboekenschrijvers lazen voor en kinderen konden met de ambachtenroute de beroepen en ambachten van vroeger beleven. Bij vertrek kreeg elk kind een boek mee naar huis om te lezen en uit zwerven te sturen. Ook in de rest van het land waren er veel activiteiten, onder meer op diverse NS-treinstations. De Kinderboekenweek duurt nog tot zondag 17 oktober.

KZBdag2
Foto: In The Picture

Halve leeskilometerzin

Op Kinderzwerfboekdag rolden kinderen een halve leeskilometerzin uit in het Openluchtmuseum. Kinderzwerfboek vroeg zo aandacht voor de ruim 250.000 kinderen in de basisschoolleeftijd die thuis geen leesboeken hebben. Bij het uitrollen van de zin werden de KindAmbassadeurs van Kinderzwerfboek geholpen door een smid van het Openluchtmuseum, een DHL-pakketbezorger, kinderboekenschrijfsters als Daniëlle Schothorst en Marieke Poelmann en Kinderzwerfboek-ambassadeur Igor Krulsnor. De straten van het museum lagen bezaaid onder de vele letters en woorden. Ook waren er overal kinderzwerfboeken te vinden.

Leeskilometers zijn belangrijk

Leeskilometers zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Nog steeds verlaat 17% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Als ze dagelijks echter een kwartier lezen, breiden ze hun woordenschat sneller uit en presteren ze beter op school. Kinderen bij wie thuis boeken zijn, gaan gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst. Daarnaast is lezen erg leuk en ontspannend!

KZBdag3
Foto: In The Picture

Voor het maken van leeskilometers hebben kinderen leuke leesboeken nodig. Kinderzwerfboek zorgt er daarom al meer dan 10 jaar voor dat alle kinderen in Nederland de mogelijkheid krijgen om te lezen. Zo kunnen kinderen in KinderzwerfboekStations leuke boeken mee naar huis nemen en lezen. Daarna kunnen ze het boek weer laten zwerven, zodat andere kinderen het ook kunnen lezen.

Samen in actie

“Wij zijn er trots op dat vele organisaties, kinderen, scholen en de ruim 4650 KinderzwerfboekStations vandaag in actie komen. Boeken zijn uit de kast gehaald, voorzien van een zwerfsticker en uit zwerven gestuurd. Uitgeverijen hebben prachtige kinderboeken gedoneerd aan Kinderzwerfboek. Duizenden boeken gaan vandaag zwerven. Op deze manier komen de boeken ook bij die kinderen die thuis geen boeken hebben. We gunnen alle kinderen mooie verhalen en avonturen,” aldus Pascale van Amelsfoort, manager Kinderzwerfboek.

Meer over Kinderzwerfboek