“Geen dagje uit, geen nieuwe fiets, geen cadeautjes voor de feestdagen. Overal over nadenken, nooit onbezorgd. Krijgertjes zijn we.” Sabine neemt je mee in hoe het is als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je kind een zorgeloze jeugd wilt geven. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnogstatistics, marketing om deze video te kunnen bekijken.

“Mijn naam is Sabine, ik ben een alleenstaande moeder en woon samen met mijn zoontje Kendjy van 6 jaar. Na mijn scheiding bleek ik een schuld mee te nemen. Ik vulde het ene gat met het andere om alle lasten te betalen en liep over. Ik raakte mijn werk kwijt.  Maar ik ben een vechter, een krijger, ik denk niet aan mezelf en voor mijn zoontje vecht ik. Voor mij geen sport, geen kapper en geen nieuwe kleren. Het is een hectische periode, maar wanneer het weer beter met ons gaat, wil ik graag weer aan het werk.” 

“Krijgertjes zijn we.”

Rondkomen zonder verrassingen

“Ik kom de maand rond omdat ik een bewindvoerder heb. Het geeft mij rust, want er zijn geen verrassingen. Ik krijg iedere maandag 80 euro en daar moeten we het mee doen. Ik ben al 35 euro per week kwijt aan benzine om Kendjy naar zijn vader te brengen. Die woont ver van ons af. Om mijn zoontje naar zijn vader te kunnen brengen leen ik een auto, zelf een auto kopen en onderhouden is geen optie.” 

Stil verdriet

“Op dit moment zit Kendjy in een groeispurt. Dat is echt moeilijk, want de kleding is niet aan te slepen. We halen alles gratis op bij weggeefhoeken. Met die spullen hebben we ons huis ook ingericht. Ik vind dat meestal niet zo erg. En soms, als zijn vriendjes komen spelen en bijvoorbeeld trots op een nieuwe fiets aankomen, dan voel ik het ineens toch. Stil verdriet.” 

Website Dagboek van moeder Sabine AP 2022 3
Sabine met haar zoontje Kendjy.

Verjaardag is geen feest

“Vorig jaar heeft Kendjy geen feestje gegeven en daardoor zijn verjaardag niet kunnen vieren. Trakteren kon gelukkig wel dankzij een traktatiepakket dat we kregen. Dit jaar zie ik het ook weer niet gebeuren. Het maakt me niet uit dat ik mijn verjaardag niet kan vieren, maar voor Kendjy vind ik het heftig. Ik voel me dan zo tekortschieten. Ik probeer geld weg te leggen, maar het is niet haalbaar. De prijzen in de supermarkt zijn ook zo hoog. Doordat we eten bij de voedselbank kunnen halen, lukt het me gelukkig wel altijd om een gezonde warme maaltijd op tafel te krijgen voor Kendjy.”

“Ik ga sparen om mijn moeder te helpen.”

Sinterklaas

“Kendjy is geen onbezorgd kind. Zo zegt hij weleens: ‘mama je mag mijn geld wel pakken’ of ‘ik ga sparen om mijn moeder te helpen’. Hij is nu al bezig met sparen.” Nu met de feestdagen voor de deur voel ik de druk groter worden. Ik ga al niet graag naar de winkels met Kendjy, maar nu is het nog vervelender. De vragen over sinterklaascadeautjes en al het lekkers dat overal ligt. Het is moeilijk als je weet dat je het hem niet kan geven. Vermijden is dan de beste oplossing.  En het gaat uiteindelijk om de gezelligheid en die hebben we altijd wel samen.”

Wil jij moeders als Sabine helpen om hun kinderen een magische pakjesavond te geven? Steun Actie Pepernoot!

Meer over Actie Pepernoot

Leestip

Het dagboek van Jayson

Tijdens Scrooge Live vertelde Jayson (20) over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, en voor het eerst op jezelf wil gaan wonen?

Lees verder

Het dagboek van vader Robertjan

Tijdens Scrooge Live vertelde vader Robertjan over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je zoon een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder

Dagboek van moeder Wendy

Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Wendy over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt zij haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je dochter een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder