In haar nieuwste column vertelt Kinderhulper Anna over de stress die komt kijken bij het lijstje aan benodigdheden voor het nieuwe schooljaar. Bovenaan dat lijstje staat een laptop. Voor ouders die in armoede leven, brengt dit veel stress met zich mee, want geld voor een laptop is er niet. In haar werk en op het schoolplein hoort Anna waar ouders tegenop zien bij het nieuwe schooljaar.

column Kinderhulper Anna van den Berg

Tijden zijn veranderd. Waar je vroeger nog je boeken moest kaften en je zorgen maakte over een rekenmachine, een rugzak, het juiste kaftpapier en een leuke Anne Geddes of O’Neill agenda, heb je er nu een stressfactor bij gekregen van heel andere aard.

Namelijk…de laptop! Als ouder ben je aan de beurt zodra je kind naar de middelbare school gaat. Je krijgt een lijst met benodigdheden en de laptop staat met stip bovenaan. Met één laptop per gezin ben je er niet, want de laptop moet ook mee de klas in. Waar je tot een paar jaar terug nog prima kon werken op de computers in de bibliotheek, heb je daar nu niet meer zoveel aan.

"Hij verzon vaak smoesjes, waarom zijn laptop niet mee was en zijn huiswerk niet af."

Ik moet denken aan de situatie die een schoolmaatschappelijk werker beschreef: “Ouders hebben met veel moeite een laptop aangeschaft voor hun zoon. Halverwege het schooljaar werd zijn laptop gestolen op de wc van school. Hij durfde dit niet aan zijn ouders te vertellen. Het viel ons op dat hij vaak smoesjes verzon waarom zijn laptop niet mee was en zijn huiswerk niet af. Toen kwam dit verhaal boven tafel.”

Op het schoolplein sprak ik een ouder die zei: “Wij hebben deze zomer weinig rek om wat leuks te doen, want onze oudste dochter gaat naar de middelbare school toe en heeft een laptop en een fiets nodig.” Je moet soms dit soort keuzes maken. En deze mensen hebben nog een keuze. In veel gezinnen slaat de stress toe omdat er simpelweg geen keuze is, er is al amper geld voor voldoende voeding en kleding. Zij liggen nachten wakker van dit probleem. Omdat deze gezinnen weten dat het eraan zit te komen, hebben ze alvast een laptop op afbetaling gekocht. Om vervolgens op een ouderavond te horen dat dit niet het juiste type laptop is. Daar zit je dan…

Kinderhulp helpt

Maatschappelijk organisaties kunnen bij Kinderhulp een aanvraag doen om een laptop te vergoeden. Deze aanvragen krijgen we heel veel, vanuit het hele land. In een gesprek met onze directeur-bestuurder Bernique kwamen we op de vraag waarom de laptop eigenlijk niet onderdeel is van het boekenpakket. We helpen natuurlijk graag, maar volgens ons zou een laptop voor school gratis moeten zijn, net als de boeken. Want geen kind kan meekomen op de (middelbare) school zonder een laptop.

Niet alleen de ouders maar ook de kinderen voelen deze stress die komt kijken bij het nieuwe schooljaar. Voor hen komt Kinderhulp weer in actie. Want ieder kind moet onbezorgd naar school kunnen. Help je mee?

Ik help mee!

Leestip

Column: Stress om een laptop voor school

Kinderhulper Anna vertelt over de stress die komt kijken bij het lijstje aan benodigdheden voor het nieuwe schooljaar. Bovenaan staat een laptop. Voor ouders die in armoede leven, brengt dit veel stress met zich mee, want geld voor een laptop is er niet. In haar werk en op het schoolplein hoort Anna waar ouders tegenop zien bij het nieuwe schooljaar.

Lees verder