Kinderhulper Anna blikt in haar column terug op de periode na de geboorte van haar dochtertje en vertelt over de schrijnende verhalen die ze te horen krijgt in haar werk. Zelf was ze ontzettend blij met de hulp uit haar netwerk, want ze hadden het financieel niet breed. Veel jonge gezinnen die in armoedestress leven hebben die hulp niet en staan er helemaal alleen voor. Steun en hulp is hard nodig voor ouders die worstelen om hun kinderen een goede start te geven.

Webafbeelding column

Daar liepen we dan eindelijk met onze pasgeboren dochter in de oude kinderwagen van mijn oom en tante. Ze droeg een ieniemienie jasje en broekje van haar oudere nicht. Over haar heen lag een gehaakte deken van mijn schoonmoeder. Ik heb veel spullen gekregen van mijn schoonzus, die al 2 kinderen had. Dat was hartstikke fijn, omdat we het financieel niet zo breed hadden. Ook hadden we veel gekocht via Marktplaats. Mocht je dat nog niet weten; een baby kost veel geld! 

Mijn oudste dochter werd 9 jaar geleden, na een zwangerschap van 37 weken, onverwachts vroeggeboren tussen kerst en oud en nieuw. Het vroor in mijn kraamtijd flink en omdat ze nog erg klein was mochten we de eerste 2 weken niet naar buiten toe. Zo kon ze al haar energie gebruiken om op gewicht te komen. De doorgewinterde kraamverzorgster nam haar taak heel serieus en mijn man volgde haar adviezen blind op. De verwarming stond in de slaapkamer aan, ze lag onder 3 dekens en had een warme omslagdoek om als ze in de armen van ons bezoek lag. De kruiken werden geregeld verwisseld en ondertussen checkten we telkens of ze in haar nekje nog warm voelde. Het was nog niet makkelijk om zo’n kwetsbaar kindje op temperatuur te houden.  

Naast de luiers, billendoekjes en eventueel flesvoeding heb je nog de incidentele kosten als speentjes, een extra hoeslaken etc. En stap voor één product de HEMA binnen, dan vertrek je doorgaans toch nog met een extra rompertje en ach, dat ene leuke vestje is ook wel handig. En dan komen daar nog de maandelijkse kosten voor de opvang bij. Je eigen bijdrage voor de kraamzorg, een hogere ziektekostenverzekering of bij een niet-medische bevalling een fikse rekening van het ziekenhuis. Een baby’tje is ook wel eens ziek. Dan moet je een vrije dag opnemen en dan is een vangnet van grootouders goud waard, want naar de opvang kunnen ze niet als ze ziek zijn.  

"Een kindje kan niet voldoende groeien als het niet warm is en goed gevoed wordt, als het stress ervaart door een constante volle luier of honger. "

Met regelmaat voer ik gesprekken met de organisaties die een aanvraag indienen bij Kinderhulp. De laatste tijd praat ik wat vaker met organisaties die hulp of zorg verlenen aan ouders met kinderen in de leeftijd van 0-2 jaar oud. De verhalen zijn ronduit schrijnend. Kinderen met luieruitslag, omdat ze te lang in hun luier moeten rondlopen wegens geldgebrek voor voldoende luiers. Ik hoor over moeders die vanwege stress onvoldoende voeding aanmaken. Of over kunstvoeding die met te veel water wordt aangelengd zodat ze langer met een verpakking kunnen doen. Of een baby die de hele dag in een Maxi-Cosi ligt, omdat er geen bedje of box is. Ouders die niet met hun kindje naar buiten gaan, omdat ze 4 hoog wonen en geen kinderwagen of draagzak hebben. En niet overzien hoe ze dat moeten managen tussen de voedingen door.  

Er zijn ouders die het kindje niet warm genoeg kunnen aankleden, in een koud en tochtig huis. Een kindje kan niet voldoende groeien als het niet warm is en goed gevoed wordt, als het stress ervaart door een constante volle luier of honger. Ook gaat het de groei tegen als het te lang in dezelfde houding opgevouwen ligt in de Maxi-Cosi. Het kindje krijgt stress als je als ouder niet op de signalen reageert, omdat je bedolven bent onder de geldzorgen en vlucht in je telefoon. Ouders zonder netwerk, die er echt helemaal alleen voor staan met soms meerdere kleine kinderen. Je kunt geen advies vragen over welke spullen nou echt belangrijk zijn om in huis te hebben, of iemand even de zorg wil overnemen zodat je kunt bijslapen. 

Je kunt het niet alleen, it takes a village to raise a child. En wij als Kinderhulp zijn graag een stukje van het dorp om een kindje heen.  

Dagelijks worden er in Nederland baby’s geboren in armoede. Voor deze kleintjes is er thuis vaak geen geld voor warme dekentjes, zachte kleertjes en soms niet eens voor een veilige slaapplek. Wij zijn er voor alle kinderen van 0 tot 21 die opgroeien in armoede, óók voor de allerkleinsten. Ben je hulpverlener? Word aanvrager bij Kinderhulp. Samen bieden we de allerkleinsten in armoede een warme en kansrijke start.  

Leestip

Column: Stress om een laptop voor school

Kinderhulper Anna vertelt over de stress die komt kijken bij het lijstje aan benodigdheden voor het nieuwe schooljaar. Bovenaan staat een laptop. Voor ouders die in armoede leven, brengt dit veel stress met zich mee, want geld voor een laptop is er niet. In haar werk en op het schoolplein hoort Anna waar ouders tegenop zien bij het nieuwe schooljaar.

Lees verder